Спешна ваксина срещу Менингит, 34 хиляди души са ваксинирани между Бреша и Бергамо през Януари 2020
9200 души са ваксинирани в Бреша, също и 1700 души от лекарите и педиатрите, 1000 студенти и 300 работници

По данни BsNews.it - ​​18 януари 2020 г. 

Почти 34 хиляди души са ваксинирани за няколко седмици срещу Мененгит С. Очакваните пикове на заразата са от 70%. Следователно първата фаза на регионалния план за действие може да приключи, като приключи дейността на повечето от 14-те извънредни клиники.

Съветникът по въпросите на благосъстоянието на регион Ломбардия Джулио Галера заяви, коментирайки резултатите от първата стъпка от предпазния пояс за ваксинация, че регионът Ломбардия, заедно с ATS на Бергамо и Бреша и референтния ASST, се активира в района на Басо Себино и Грумело, където през последния месец са се появили 5 случая на сепсис в резултат на Менингит С, два от които са с фатален изход.

Ще продължим внимателното наблюдение  - продължи съветникът - и от понеделник, 20 януари, все още ще бъде възможно да се ваксинират безплатно чрез общопрактикуващи лекари и педиатри по свободен избор в техните професионални кабинети. В допълнение, планираните ваксинации ще продължат в училищата и компаниите, които са проявили готовност да ги приемат според вече определения график. Извънредната амбулатория във Вилонго ще остане отворена и обичайните дейности на ваксинационните центрове в Сарнико, Грумело дел Монте и Изео ще продължат “.

ДАННИ ЗА ВАКСИНАТА

  

В общините на провинция Бергамо, в извънредния план - добави Галера - са ваксинирани 21 311 граждани, от които 1680 ученици директно в училища и 2414 работници в техните компании. Около 40 общопрактикуващи лекари в района се присъединиха към тази безпрецедентна операция чрез проактивния зов на своите пациенти. В района на Бреша, от друга страна, 9200 души са ваксинирани чрез специални операции, а съющо и 1700 души от лични лекари и педиатри по свободен избор, 1000 студенти и 300 работници в компанията, за общо 12 200 граждани ".

Извънредният предпазен колан е стартиран от региона Ломбардия, като се започне от 24 декември миналата година с безплатното предложение за ваксинация. Той се отнася до живущите граждани и постоянните работници в районите Басо Себино и Грумело, на възраст между 18 и 60 години, в допълнение към групата тийнейджъри до 18-годишна възраст, в очакване на призива, който вече е предвиден в регионалния план.

Като странична реакция според листовката на ваксината е Guillain-Barré-синдром, който в голям процент от случаите може да причини парализа на мускулатурата на дихателните пътища.

Още интересна информация за предисторията на Covid19 може да намерите в www.digital.bg