Сложната структура на човешкия мозък продължава да изумява учените със своите уникални свойства, дори и в контекста на модерните технологии. Последните проучвания показват, че мозъка ни може да различи моментното удоволствие от дългосрочното усещане за наслада, каквато е дефиницията за щастие. За целта се следят нивата на различни хормони в човешкото тяло. Езиковата разлика между думите щастие и удоволствие е незначителна, но е значителна от химическа гледна точка.

 

Така например наличието на допамин е свързано с усещане за получаване на награда и мотивация, което няма нищо общо със серотонина, който асоциираме с удовлетвореност и истинско щастие. Именно наличието на определен вид хормони в телата ни е причината да се чувстваме пристрастени към смартфоните, мобилните приложения и социалните мрeжи. Учените твърдят че мозъка безпогрешно различава моментна наслада от пълно щастие, предаде BusinessInsider.

 

 

Технологиите  са мощен стимулатор, който увеличава нивата на допамин в кръвта и това води до голямата зависимост, която много хора имат към тях. В същото време серотонина, който свързваме с усещането за щастие стимулира поне 14 различни зони и рецептори. Въпреки сходството между тези чувства се оказва, че мозъка може безпогрешно да ги различи. Това означава, че разбира временната еуфория от покупката на нов смартфон с дълготрайното щастие.

 

Oще от Digital: Как използваме смартфоните си в България