Малко са хората по света, чиитo живот не бе засегнат от въздействието на продължаващата пандемия. Много държави обявиха извънредно положение, което наложи затваряне на училища, детски граднини, ресторанти, молове, а бизнеса предимно премина във варианта „home office”. Това преобрази ежедневните ни навици и начина, по който общуваме помежду си.

 

Полезно: Най-добрите Android приложения за работа от вкъщи

 

За много от нас последните няколко седмици бяха експеримент, работейки от вкъщи, тъй като компаниите се адаптират към новия климат. Технологиите са в центъра на това, което ни позволява да поддържаме комуникация с колеги – било то чрез e-mail, платформи за съобщения или видео разговори – за да поддържаме нивата на производителност и бизнеса да се опита да работи както обикновенно.

 

 

Въпреки това, докато човек се адаптира към работата от разстояние, също толкова важно е работодателите да обмислят как могат да се погрижат за добрата производителност на своите служители. Ето тук технологиите играят жизеноважна роля.

 

Полезно: Как да работим ползотворно от вкъщи по време на епидемията от COVID-19

 

Въпреки че понякога свързваме технологиите с това, че те имат отрицателно въздействие върху психиката ни, тя има потенцииал да бъде изключително положителна сила. Във време, когато мнозина са физически изолирани от своите приятели и колеги, трябва да се гарантира, че служителите могат лесно да имат достъп необходимите им ресурси, за да поддържат благосъстоянието си.

 

Част от това решение се крие в добрата комуникация. Важно е работните места да поддържат нивата на комуникация толкова високи, колкото биха се трудили в офиса. Трудно е да се възпроизведе напълно средата на работното място, но технологиите могат да помогнат за по-лесното преминаване през този преход. Простите стъпки като заместване на телефонни с видео разговори, могат да помогнат за поддържането на добра комуникация и да намалят тревогите около съзадалата се ситуация.

 

 

За да не се получи обратен ефект, имайте предвид, че внезапното навлизане в тази кореспонденция може да бъде преобладаваща. Докато поддържате добра комуникация, не забравяйте да установите самоконтрол и да избягвате да изпращате много съобщения извън работното ви време. Наравно с това, ако шумът от известията прави почти невъзможно фокусирането ви, тогава се опитайте да ги изключите предварително преди да започнете работа.

 

Ключът към цялата нагласа е рутината. Следването на нормалната рутина е пътят, който може да ви помогне да разграничите работната обстановка и домашния ви живот и да си осигурите добър здравословен баланс. Настройте се по същия начин, по който започвате работата си. Правете редовни почивки и спазвайте работното си време. И тук, разбира се, помощта от технологиите играят важна роля. Чрез поддържане на видео разговори, съобщения и имейли през деня, трябва да избягвате да правите същото и вечерта.

 

 

С оглед на ситуацията се очертава, че условията за работа от вкъщи може да продължат доста дълго време. Естествено, моментът със социалното дистанциране е доста труден и това няма как да не ни повлияе психически. Технологиите също могат да ни бъдат полезни и тук, като те ни предоставят достъп до научни ресурси, които ни дават възможност да разберем повече за психичното си здраве и как да го подобрим. За тези, които съумеят да се адаптират бързо в ситуацията ще им бъде и по-лесно да добият споменатата рутина.

 

Ако наистина възприемем тези съвети, ползите могат да бъдат дълготрайни. Интересното е ,че в тази предизвикателна ситуация, в която сме принудени да живеем и трябва да внесем иновации като се доверим на технологиите, може да доведе до по-добър свят. Това би могло да донесе ползи както за работното място, така и извън него, в следващите години.

 

Още от Digital: Как новите технологии могат да помогнат за борбата с COVID-19