Spotify получиха $1 милиард под формата на конвертируем заем от компаниите TPG, Dragonner и други клиенти на инвеститорската фирма Goldman Sachs. Според TechCrunch, парите ще бъдат инвестирани в развитието на компанията и в усилването на маркетинговата им стратегия – нещо, което има за крайна цел да утвърди позицията на Spotify като лидер на пазара за стриймване на музика и да позволи на компанията да изпревари най-големия си конкурент – Apple Music.

 

Анализаторите, обаче, са на мнение, че сделката между Spotify и споменатите компании може да бъде твърде рискова ако бизнесът на Spotify внезапно тръгне надолу. Освен, че трябва да плащат лихва по заема, Spotify са длъжни да позволят на инвеститорите да продават своите акции много по-рано, отколкото всички останали служители на компанията – само 90 дни след предстоящото публично предлагане. За сравнение, всички останали трябва да чакат 180 дни преди да обявят акциите си за продажба.

 

Още от Digital: Spotify се премества в обалачната услуга Google Cloud

 

За да вземат подобен заем, все пак, Spotify явно не просто се надяват, че тази година ще им донесе успех, но и са уверени в това. Нещо повече, според TechCrunch, компанията така или иначе е разполагала със средства в размер на €570 милиона и преди заема. Новите пари, обаче, могат да бъдат вложени в купуването на други музикални компании – например SoundCloud или Pandora. Тези потенциални сделки не само ще позволят на Spotify да добавят нови функции към услугата си, но и ще разширят аудиторията им – два фактора, които могат да изиграят решаваща роля в битката им срещу Apple.