Мобилните устройства промениха начина, по който откриваме съдържание и се забавляваме. Социалните мрежи превърнаха комуникацията между хората в задача, която изисква няколко кликвания. Виртуални асистенти като Google Assistant и Siri позволяват да навигираме смартфоните, да пишем съобщения и да търсим в интернет, единствено с гласови команди. 

Всички тези иновации станаха факт само за няколко години, като бъдещето обещава още по-революционни продукти и темпове на развитие в IT сектора. Няма как да не сте се замисляли поне веднъж какъв ще е света след пет или десет години. От TechCrunch също анализират темата и предлагат своя алтернативен поглед върху развитието на технологиите през 2030г. 

През тази година ще отбележим повече от две десетилетия от премиерата на iPhone и облачния компютинг, но също десет години след масовото навлизане на 5G мрежите в ежедневието ни. Безпрецедентните темпове на развитие на технологиите на практика ще доведат до създаването на изцяло нов, дигитален и интуитивен свят, в който ще живеем след по-малко от десет години.

 

 

Световното население вече ще е преминало границата от 8.5 млрд. души, като всеки от тях има поне един смартфон, с който ежедневно използва любимата си колекция от мобилни приложения. Само преди две десетилетия тази цифра не надхвърляше 500 млн. устройства. Бързият интернет и интерактивните онлайн платформи за комуникация са буквално навсякъде около нас, осигурявайки непрестанен достъп до важните за нас хора. 

Вече няма нужда от физически пари, тъй като те са виртуални и се съхраняват в мобилните устройства. Най-голямата образователна институция в света е софтуерна компания, разработваща сложни компютърни модели с машинно обучение и изкуствен интелект. Необходимостта да ходите до банка вече е в миналото, тъй като при нужда можете да проведете онлайн разговор с личен консултант. 

Търговските магазини са оборудвани със собствена мрежа от роботи, които могат да напазаруват и донесат подбраните от вас продукти максимално бързо до вас, независимо от локацията. Поръчката на храна и изпращането на пратки става чрез дронове. Дигитални тъчскрийни използват изкуствен интелект, за да предвидят желанията ни и да ни улеснят постоянно при вземането на важни решения. 

 

Още от Digital: Какво трябва да знаем за безплатния софтуер