Социалните мрежи постепенно се превърнаха в най-бързия удобен начин за комуникация сред потребителите по цял свят. Големи платформи като Facebook и Twitter генерират все по-сериозен трафик и вече са основния начин да се свързваме с приятелите си и любимите ни хора. Изследователи от University of Helsinki публикуваха интересно проучване, в което акцентират върху интересно приложение на популярните социални мрежи, за което вероятно не сте се замисляли, предаде TechRadar.

 

Данните в него разкриват, че информацията, която споделяме с приятелите си в профилите ни може да ни позволи да спасим планетата, като помогнем на изчезващите видове и замърсяването в различни райони по света. Според учените множеството снимки, които публикуваме в Facebook или Twitter могат да се използват, за идентифициране на редки животни или различни локации, които крият не само опасност за нас, но и имат нужда от спешни мерки за опазването на природата им. Идеята им е, че потребителите постоянно посещават екзотични места и национални паркове и прекарвайки дълго време там те заснемат много изображения.

 

Изследователите смятат, че те могат да се използват за по-лесно картографиране и по–прецизно локализиране на различни популации на животни, замърсени райони и др. Ако те бъдат обединени например от един хаштаг това би им позволило много по-лесно да откриват необходимата информация за флората и фауната, отколкото традиционните методи, които се използват за тази цел. Системното организиране на данните от социалните мрежи може да им предостави необходимите ресурси по-ефективно да наблюдават всички растителни и животински видове по цял свят, които имат нужда от помощ.

 

Вижте Facebook разработва приложение подобно на Twitter