Приложението за записване и споделяне на кратки видеа TikTok се превърна в световно име. То се оказа и поредната китайска компания, която попада под полезрението на американските регулатори. Те започнаха разследване, след като TikTok придоби за $1 млрд. американското приложение Musical.ly. Проверката е заради притеснения, че китайският собственик на TikTok, ByteDance Technology, може да събира данни за потребителите и дали Китай не цензурира съдържание, което е за американските потребители.  NDTV разказва как TikTok достигна то световната слава.

 

Любопитно: Създателите на ТikTok представиха собствен смартфон

 

Какво е TikTok?

Това е приложение, което позволява на потребителите да качват кратки клипове с добавени към тях специални ефекти, например танци, скоци, караоке с известни песни и др. Приложението предлага лесни инструменти за редакция на клиповете директно в телефона. То е сред най-популярните в света с над 1 млрд. изтегляния, показват данните на Sensor Tower. Това го прави и първото китайско приложение, което достига 1 млрд. глобални тегления.

 

 

Приложението е на четвърто място след Facebook, Instagram и Snapchat, като най-използваното приложение за социални мрежи в американската версия на Google Play Store, показват данни на SimilarWeb.

 

 

Приложението се радва на голяма популярност и сред американските тийнейджъри. Над 60% от активните месечни потребители в САЩ, които са 26.5 млн. са младежи на възраст между 16 г. и 24 г.

 

На какво се дължи популярността на TikTok?

Успехът на TikTok в САЩ може да се дължи най-вече на придобиването на Musical.ly през 2017 г. Функциите на тази платформа постепенно бяха добавени към TikTok. Така активните потребители на TikTok в САЩ се увеличиха с 30 млн. за първите три месеца след сливането, показват данни на Apptopia.

 

 

Какви са критиките към TikTok?

През октомври т.г. американският сенатор Марко Рубио поиска комисията по национална сигурност да разследва собственика на TikTok – пекинската компания ByteDance Technology и придобиването на Musical.ly с аргумент, че тя се използва от китайското правителство, за да цензурира политическо съдържание. Рубио отбелязва, че въпреки че протестите в Хонконг доминираха международните новини по това време, в „приложението има само няколко клипа“ от протестите.

 

 

В последствие и изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг се намеси в темата, като обяви, че приложенито е цензурирало политически протести. TikTok отхвърля обвиненията, че Китай цензурира съдържанието и казва, че „не се влияе от нито едно чуждо правителство“.

 

Какви регулаторни препятствия има пред компанията?

През февруари т.г. ByteDance се съгласи да плати глоба в размер на $5.7 млн. на Федералната комисия по търгови в САЩ заради факта, че TikTok е събирала лични данни на непълнолетни. В Индия местен съд наложи временна забрана на тегленето на TikTok през април т.г., като обвини приложението, че окуражава порнографията и може да изложи деца на риск от сексуални насилници.

 

 

Колко важен е TikTok за ByteDance?

Това е най-успешната платформа на ByteDance извън Китай. 7-годишният стартъп притежава и китайския агрегатор на новини Jinri Toutiao, което означава „Заглавията днес“. Компанията, която по неофициални данни, през миналата година е била оценена на $78 млрд., притежава и китайска версия на TikTok, която се казва Doyuin. През 2015 г. тя пусна и международна версия на Jinri Toutiao, която се казва TopBuzz, като слуховете са, че сега се търси нов собственик на тази платформа.

 

 

ByteDance има приходи на стойност между $7 млрд. и $8.4 млрд. за първата половина на тази година, което е по-добър резултат от очакваното, съобщава Reuters. TikTok е популярен и в Индия, Великобритания, Франция, Австралия и Канада. Приложението тепърва започва да развива потенциала си за печелене на пари, докато Douyin вече носи приходи от реклама.

 

Още от Digital: Новата социална мрежа на Google ще се казва Shoelace