Facebook е подходяща платформа за комуникация с любимите ви хора, както и за откриване на актуално съдържание в интернет. Много потребители също така използват социалната мрежа, за да съхраняват цялата си колекция от снимки, пазещи незабравими моменти от пътувания и срещи с приятели. Така можете винаги и лесно да откриете дадено изображение, дори ако не сте вкъщи на личния си компютър. Оказва се, обаче, че снимките могат да се използват без знанието на потребителите. 

 

Според информация на Mashable има много компании, които използват милиони публично достъпни изображения, за да тренират системи с изкуствен интелект. IBM е един от най-активните брандове в подобен тип проекти, над които работи с идеята да подобри значително технологиите за лицево разпознаване. Амбициозната им цел, обаче е свързана и с употребата на приблизително 1 милион снимки, ъплоуднати във Flickr и случайно подбрани от алгоритмите на IBM без знанието на притежателите им.

 

 

Това може да се превърне в сериозен проблем, особено ако IBM използва десетки ваши снимки, за да обучава системите си с изкуствен интелект. Още по-неприятното е, че компанията не смята за нужно да информира всички хора, чиито кадри са попаднали в базата им данни. Всъщност това е само един пример, тъй като много други компании също инвестират в тренирането на подобни алгоритми. Всичко това е поредното доказателство за някои от рисковете, които крие свободният достъп до интернет. 

 

Още от Digital: Десет полезни трика за по-качествени снимки със смартфон