Смартфон Xiaomi 11T Pro - Тест на дисплей, хардуер и софтуер

Xiaomi 11T Pro - Топ флагман смартфон с достъпна цена

Xiaomi 11 Lite 5G NE - Смартфон с дебелина от само 6.81мм

 

След серия от подробни видео ревюта, които Digital.bg им посвети, вече познавате много добре смартфоните Xiaomi 11T, Xiaomi 11T Pro и Xiaomi 11 Lite 5G NE. Това са устройства, които успяха да ни впечатлят с доброто си съотношение високо качество спрямо достъпна цена.

 

 

За да не ви преразказваме впечатленията си до този момент, в случай, че не сте гледали въпросните видео ревюта, директни линкове към тях ще намерите тук долу. А сега идва ред да отговорим нагледно на един въпрос, който със сигурност интересува хората, които са пред дилемата, дали да си купят един от изброените модели смартфони. Тук ще ви покажем фотографско видео ревю, в което ще споделим с вас впечатленията си от камерите всичките 11-ки. Очакват ви и множество тестови снимки и видео.

Ще започнем с това, че камерите на Xiaomi 11T и Xiaomi 11T Pro са напълно еднакви. За това можем да съдим дори по начина по който изглеждат оформлението им върху гърба на смартфоните. Понякога обаче може въпреки това да има технически разлики, но не и тук. По тази причина ще говорим за двата модел под общ знаменател, наричайки го Xiaomi 11T Pro. Xiaomi 11 Lite 5G NE, който е по-бюджетно предложение, с цена почти наполовина по-ниска от тази на топ модела от 11 серията, съвсем логично има камери с малко по-слаби параметри. Разположението им е различно, но броят им отново е три.

 

 

Тук основният сензор е 64MP, което само по себе си не е никак малко. По-малко е в сравнение с 11T Pro, където мегапикселите са цели 108. И трите смартфона снимат с много добра детайлност, но при тези със 108MP камери, можете да отрежете от вече реализиран кадър определен фрагмент, който ще има доста висока детайлност. Ето тук ще видите каква е разликата в появата на пикселизация, ако отрязвате детайл от кадър с 64MP еквивалент или от 108MP.

Тествайки трите смартфона, оставаме приятно изненадани от факта, че дори при бюджетния от тях, основната камера е с апертура f/1.8. Това позволява на смартфоните да правят ясни снимки с минимален шум, дори когато снимките са направени в условия на ограничена околна светлина. Ако светлина напълно липсва, на помощ идва двутонална LED светкавица с диапазон на осветяване на обект в кадър от около 3 метра. Светкавицата и при трите модела е една и съща, единствено различни са формата и разположението ѝ по корпусите.

 

 

Спомагателните камери на Xiaomi 11T, Xiaomi 11T Pro и Xiaomi 11 Lite 5G NE са напълно еднакви, както като параметри, така като специфично предназначение за кадрите, които трябва да реализират. Единият сензор служи за ултраширокоъгълни снимки. Камерите са с 8MP еквивалент и имат размери 1/4" и 1.12µm.

 

 

Те улавят цели 120˚ ъгъл на заснемане, а за да добиете реална представа, каква е разликата спрямо основните камери на смартфоните, тук ви показваме съпоставка.

Втората спомагателна камера при трите модела е телефото и е предназначена за реализирането на много близки macro снимки. Както можете да се убедите от кадрите на екраните си, фокусното разстояние между камерата и обекта в кадър е много малко. Камерите се справят със задачата да снимат от близко с доста добра детайлност, дори при условия, когато нямаме много ярка заобикаляща ни светлина.

 

 

Понеже често ни питат зрители, дали даден смартфон, който няма специализирана камера за мерене дълбочината на кадъра за снимки с “Ефект Боке”, може да реализира такива кадри, ще кажем, че за целта тук Xiaomi са интегрирали софтуерен филтър, който прави дефокусировката на фона доста добре. В това можете да се убедите и сами от тези тестови кадри.

 

 

Разглеждайки предните селфи камери на Xiaomi 11T, Xiaomi 11T Pro и Xiaomi 11 Lite 5G NE, ни очаква изненада. Макар и бюджетен, последният модел има повече мегапиксели от другите два смартфона и разполага с по-добра апертура. Това решение на Xiaomi се дължи на факта, че от компанията лансират модела като младежки, а както знаем младежите са по-големите фенове на селфитата.

 

 

Това обаче по никакъв начин не значи, че 11T и 11T Pro не снимат добре с предните си камери. Напротив - както и сами виждате качеството на вече реализираните снимки е много добро. Там камерите са 16 MP, с апертура f/2.5. При Xiaomi 11 Lite 5G Neима 20MP резолюция, а светлосилата е е f/2.2.

Що се отнася до видео заснемането, от трите модела на Xiaomi, сериозно превъзходство има Xiaomi 11T Pro. Единствено той може да снима в 8K, доколкото при другите два, максимумът е 4K. Ако искате да снимате кадансово видео, в 1080p качество, можете да се възползвате от 960fps.