Вижте още видео ревюто в което тестваме камерата на Motorola Edge 20 Lite - Тестови снимки и видео

Вече почти никой не използва джобни фотоапарати, при положение, че смартфоните са достатъчно мултифункционални устройства, които освен, че заместват компютъра, музикалния плейър и навигацията, вършат и чудесна работа като фотоапарати. В споменатото вече място с линкове, има директна връзка с видеото в което ви показваме как снимат камерите на смартфоните Motorola Edge 20 и Edge 20 Pro, а сега ще отговорим нагледно и на въпроса “Как снимат камерите на бюджетния Motorola Edge 20 Lite”.

 

 

Това, че моделът е бюджетен, по никакъв начин не трябва да ви кара да си мислите, че той не прави хубави снимки. Дори напротив. Ще започнем с това, че основният сензор от общо трите върху гърба ма смартфона е идентичен с този при флагман модела Motorola Edge 20 Pro. Много рядко се случва, ценово достъпен смартфон да има камера със същите параметри както при двойно по-скъпия флагман модел в серията, но ето, че Motorola ни доказват, че тоева може да се случи, за което можем само да им благодарим.

Сензорът тук е с цели 108 MP, които позволяват изключителна детайност на направените снимки. Толкова добра, че дори би позволила разпечатване на лист във формат А2, без да се поляви пикселизация, както при по-ниските резолюции. Също така, голямо преимущество на високата резолюция на основната камера на Motorola Edge 20 Lite, e че след като сте направили дадена снимка, последствие можете да отрежете от нея даден детайл, без да се наруши значително качеството му. Образно казано, дори да кропнете съвсем малка част от кадъра и го публикувате в социалните мрежи, никой няма да разбере, че сте направили такава интервенция.

 

 

Ще използваме случая, за да ви припомним едно интересно сравнение, което направихме във отографкият тест на флагмана Edge 20 Pro. Там показахме оригиналната снимка със 108MP, в която изрязахме отделен детайл с еквивалент на 12MP. Като не случайно избрахме точно 12MP, защото с таква резолюция е и камерата на Apple iPhone 12 Pro.

Там показахме сравнение, как би изглеждал този кропнат елемент в два случая - когато от снимка направена с Motorola Edge 20 Pro и с iPhone 12 Pro. Тоест същото нещо ще се наблюдава ако снимате и с Edge 20 Lite, защото основната му камера е с реципрочна резолюция на Pro.

 

 

При достъпният си смартфон, Motorola са използвали още едно нещо, което подобврява качеството на снимките и това е технологията Ultrapixel, която позволява да се обединят 9 пиксела в един голям с размер 2.1 микрона. Така ограничената околна светлина не представлява проблем за камерата на Lite.

В параметрите ѝ откриваме апертура f/1.9, която позволява на камерата да улови повече светлина в кадъра и така в нощен режим на снимане, Edge 20 Lite прави снимки с чудесно качество, с минимален шум. В случай, че се снима при пълен мрак, на помощ идва двойна светкавица, която осветява добре обекти в кадър на разстояние до около 3 метра.

 

 

Върху гърба си Motorola Edge 20 Lite има още две камери, като едната е спомагателна 2MP и мери дълбочината на кадъра при снимки с “Ефект Боке”, при които както знаете обекта на преден план стои на фокус, а фона зад него е дефокусиран. Ако приближим реализирания кадър, ще видите, че преливката към размазаната зона е достатъчно прецизна дори на места с неправилна форма.

Третата камера е 8MP и е ултраширокоъгълна. Предназначена за пейзажни снимки и други снимки на които искате да уловите повече в кадър, да речем голяма група от хора. Ъгълът на заснемане е 118˚ градуса. Интересно е да отбележим, че фокусното разстояние тук при сензора с размер 1/4” е достатъчно добро, че дори да снимате близки широкоъгълни снимки. Така ако сте любители на снимането на храна или на продуктовата фотография, ще можете да направите страхотни кадри за социалните мрежи.

 

 

Motorola Edge 20 Lite може да се похвали и с достатъчно добра селфи камера. Тя забележете, отново е реципрочна с тази на флагман модела на серията Motorola Edge 20 Pro. Тази снимка е направена с цели 32MP, които имат преимущества, съпоставими с тези на основната камера върху гърба на устройството. Размерът на пиксела стандартно тук е 0.7μm, но с помощта на технологията Quad Pixel, която наподобява споменатата вече Ultra Pixel. С нейна помощ малките пиксели се подобно на се обединяват в един голям с двойно по-голям размер от 1.4μm.

В менюто на камерата намираме различни интересни режими на снимане, които ще ви позволят да направите снимките си за социалните мрежи още по-интересни. Предната камера снима видео с Full HD 1080p качество с 30 кадъра в секунда. Основната пък позволява да снимате в 4K с 30fps или с 1080p при което можете да избирате между варианти от 30, 60 и 120 кадъра в секунда.