Вижте още видео ревюто: Първи впечатления от новия топ флагман смартфон Huawei Mate 40 Pro

 

Благодарение на поредица от подробни видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате много добре Huawei Mate 40 Pro. До тук обаче не ви казахме почти нищо за камерите на смартфона и по-конкретно за качеството с което снимат те, за специфичните им функции и екстри с които разполагат. Това ще направим тук, в тази изцяло фотографска и видео поредица, в което ви очакват множество тестови кадри, коментари и препоръки, как да снимате най-добре с най-добрият камерафон в света към момента.

 

 

Върху гърба на Mate 40 Pro има общо 4 камери, които са стилизирани в един голям кръг. В горната му част има двойна, двутонална светкавица с бял и жълд диод. Целта е при снимки на тъмно цветовете да не прегарят и така например кожата на човешкото лице да излиза реалистично, а не като на зомби, ефект който се получава, ако светкавицата свети само в бяло.

Huawei Mate 40 Pro има на разположение при снимки един незаменим помощник и това е AI изкуственият интелект, който има всички задълбочени познания на професионален фотограф. След като го активирате от тази икона в базовото меню на камери, за вас остава единствено да натискате копчето за спусък.

 

 

В това ревю, ние действаме изцяло като обикновени потребители и по тази причина, всички снимки, които ще видите да направени с помощта на AI. Той разпознава какво точно снимаме и на база на това прилага най-правилните настройки. Ако сте професионален фотограф или просто искате да експериментирате, Huawei ви предоставят и режима Pro. При него всички настройки се правят ръчно. Тук можете дори да избирате формата на направените снимки – JPG, JPG-L и дори удобният за професионална обработка RAW. Има „AF Assistant Light“ функция която в ръчен режим измерва къде в кадър е най-светлата част и съответно насочва фокуса на там.

 

 

От менюто с настройки сме активирали, водният знак, който маркира с какво устройство са направени снимките. На някои от тези, които ще видите в тества ни, обаче няма да видите лого. Това се дължи на факта, че при определени режими на снимане Huawei го премахват умишлено, за да не нарушава реализирането на експозицията. Същото се отнася и за някои видео режими, но на видеото в Mate 40 Pro сме отделили отредили отделно видео ревю.

 

 

Основната камера на Huawei Mate 40 Pro е 50 MP Ultra Vision. Тази голяма резолюция ви позволява не само да снимате висококачествени кадри, но и последствие да отрязвате от тях определени детайли, без това да нарушава прекалено много качеството им. Ето например тези гъби.

 

 

Използваме Screen Recording функцията, която имаме вградена в падащото менюто на смартфона, за да ви покажем как директно от менюто за обработка, можем да отрежем отделен детайл от кадъра. Нагледен пример за преимуществото на сензора с висока резолюция е и тази стена с бръшлян.

 

 

Ще изрежем само едно листо. Забележете, който добра детайлност има то. Ако все пак искате още по-добър детайл, преди да публикувате снимката, можете да се възползвате от възможността за постобработка, която ви дават Huawei. Можете ръчно да увеличите контраста, отчетливостта, да изсветлите или засенчите кадъра. Можете и директно да приложите някой от филтрите, които Huawei ви дават като базови заготовки, като в тях имате възможност за регулация в скала от 1 до 10.

 

Основната камера снима със светлосила f/1.9, което автоматично ви позволява да снимате достатъчно добре, дори около вас светлината да е ограничена. Като това не значи, че използвате специалният нощен режим, който ще ви покажем след малко. Да погледнем тези две снимки с дървото в сенчестата гора и с шишето под него. Двата кадъра са съответно от по-далечно и по-близко разстояние с намалена околна светлина. Ако приближим, ще отбележим, че шум в кадъра почти липсва. В същото време имаме добра детайлност, реални цветове и контраст.  

 

 

Още по-добра светлосила f/1.8 имате при ултра широкоъгълната камера на Mate 40 Pro. Тя е Cine Camera и има на разположение 20 MP. От този кадър, можете да видите каква е разликата в зрителната площ, ако снимате в стандартен и в широкоъгълен режим.

 

 

Снимките продължават, като тук на помощ идва още една от камерите на Mate 40 Pro. Тя е 12 MP Telephoto и позволява 5х оптично приближаване на обекта в кадър. А когато добавим хибридното и цифровото приближаване, максимумът е 50х. Ето, че така вече може да се види, че пред нас в далечината се намира Боянския водопад. Погледнете сега двата кадъра ултра широкоъгълният и максимално приближеният.

 

 

Не си мислете, че ако просто изрежете детайл от първата снимка, ще се получи ефектна на втората. Ето какво би се получило. Сами можете да направите разликата.

 

 

Oще един нагледен пример за това, как работи приближаването на камерите на Huawei Mate 40 Pro при снимки, можете да видите във видеото над тази статия. Като този път обектът на приближаване е телевизионната кула Копитото.

Очаквайте и втората част на фотографската видео поредица, която Digital.bg посвети на Huawei Mate 40 Pro. В нея тепърва предстои да видите интересни неща, които дори не предполагате, че може да има този премиерен флагман смартфон.