Вижте още видео ревюто: Смартфон Nokia 8.1 - Тест на дисплей, хардуер и софтуер

 

Благодарение на серия от подробни видео ревюта които Digital.bg му посвети, вече познавате добре Nokia 8.1. Това е смартфон който успя да ни спечели с доброто си съотношение цена-качество, в което дори има превес на второто за сметка на първото, на фона на световната тенденция флагман смартфоните да стават все по-скъпи.  Ако сте пропуснали да гледате въпросните ревюта – директни линкове към тях ще намерите над тази статия. А в това видео ще отговорим нагледно на един въпрос който по всяка вероятност интересува голяма част от вас: „Как снимат камерите на Nokia 8.1?“

 

Предвид, че зад тях стои не кой да е, а Carl Zeiss optics – съвсем очаквано е качеството да бъде на ниво. Партньорството на Nokia с Zeiss датира още от далечната 2005г., а малко повече от година по-късно вече е визуализирано чрез легендарният Nokia N95, чиито снимки впрочем и до днес можем да определим като качествени. Но да се върнем в настоящето и да се съсредоточим върху камерата на Nokia 8.1. Върху гърба си той има 2 камери които стърчат значително над общата равнина. 

 

Сензорите вътре са 12 MP с големина 1/2.55" и 1.4µm размер на пиксела. Камерата използва технологията dual pixel и има PDAF автоматичен фокус + оптична OIS стабилизация. В резултат дори да снимаме бързо обект, шансът да го размажем е минимален, а когато снимаме видео вървейки го няма неприятният ефект на раздрусване.  Апертурата на камерата е f/1.8, което ви позволява да правите достатъчно качествени снимки дори при по-ниска осветеност.

 

При по-нискокачествените камери тук би се появил шум, но при Nokia 8.1 такъв не се наблюдава. Вторият сензор е 13 MP и служи като спомагателен при снимки с „ефект Боке“. Така се измерва правилно дълбочината на кадъра и всичко около обекта който е на фокус, става размазано. Подобна екстра имат и доста още по-евтини смартфони, но при тях се виждат много дефекти, доколкото тук ако приближим кадъра няма да забележим такива дефекти.

 

Всъщност Nokia 8.1 има много по-богат арсенал от фотографски възможности в сравнение с голяма част от смартфони в този ценови клас, които можем да си купим в България. Например имате бърз режим за снимки в квадратен формат – подходящ за директно публикуване в Instagram. Специално за там, можете да добавите различни ефекти с добавена реалност които камерата има базово. В Settings имате още автоматично разпознаване на различни сцени и сценарии за снимки, на база на които камерата сама прави най-подходящите настройки. Автоматичен HDR при снимки с неравномерно осветяване. Различни функции на спусъка.

 

 

Грид за хоризонтална и вертикална нивелация. Воден знак и Location tag който добавя към файла на всяка снимка информация с точни GPS координати, къде е била направена тя и други. Менюто на камерата е подредено много добре, ще ви трябва известно време, за да свикнете с него, но това случи ли се, после работите много бързо. Макар автоматичният режим на камерата да работи отлично, ако искате се чувствате достатъчно уверени във фотографските си познания и възможности или просто искате да експериментирате, Nokia ви предлагат и режим „Pro“. Там всички настройки се правят ръчно. При видео максималното качество на записа е 4K, като тук можете да се възползвате от жироскопична EIS стабилизация. В менюто на камерата има опция за Time-Laps ефект и за кадансово Slow Motion видео. При второто обаче ви съветваме да снимате само при добро осветление, защо в противен случай ефектът не е много добър.

 

Предната селфи камера на Nokia 8.1 също е доста качествена -  20 MP ви гарантират изключително добра детайлност. Именно този ефект търсим когато се снимаме за социалните мрежи с предната камера. Апертурата е f/2.0, което отново ви позволява да снимате при по-слаба околна светлина. Тук също можете да използвате голяма част от функциите на които изброихме в основната, включително много добро Boheh и Time-laps който прави ефектно забързано видео. Beauty също е измислен добре, режимът ретушира удачно кожата на лицето в кадър, без да го прави по неестествен начин, превръщайки го в почти анимационно. Единственото нещо което може да ви липсва при предната камера е селфи светкавица.