Вижте още: Nokia 8 Sirocco - смартфон с впечатляващ дизайн, Gorilla Glass 5 протекция и поддръжка на две сим карти

Вижте още: Nokia 8 Sirocco - 5.5’’ смартфон с pOLED дисплей и добър хардуер

 

Благодарение на поредица от видео ревюта в които ви запознахме обстойно с него, бързо разпознахте смартфона в ръката ми. Това е Nokia 8 Sirocco, флагман който има доста качества по отношение на дизайн, хардуер, софтуер,  дисплей, батерия и периферия. Но има едно нещо което не знаете за него…все още. Отговорът на въпроса „Как снимат камерите на Nokia 8 Sirocco“. В това видео ревю, заедно с много тестови снимки ще ви дадем нашият нагледен отговор.

 

 

Също както повечето други топ модели смартфони днес и Sirocco има двойна основна камера с оптика ZEISS. Логото върху гърба говори достатъчно много на запалените фотографи. Вторият сензор е с основно теле-фото предназначение, но има и други функции които ще ви покажем след малко. Основната камера е 12MP с 1.4um размер на всеки от пикселите и апертура f/1.7. Така при снимки в тъмна стая без директен източник на светлина ще имате достатъчно добри кадри, защото сензорът е светлочувствителен и улавя колкото се може повече от околната светлина.

 

 

В същото време широкоъгълните 12MP ви позволяват да направите един общ кадър, от който последствие да изрежете определен детайл, без да се загуби прекалено много от качеството му. Вторият сензор е 13MP, 1.0um с f/2.6. Той идва на помощ при 2x оптичното приближаване на кадъра при което няма намаляване в качеството на картината.

 

 

Много полезно решение, още повече, че то е активно и по време на видео запис – екстра с която за съжаление не могат да се похвалят някои други смартфони с оптично приближаване. При видео максималното качество е 4K, но при него няма да можете да се възползвате от хибридната стабилизация. Снимайки с 1080p от ръка, картината е стабилна и неприятните разклащания са елиминирани.  

 

 

Телефонът има възможност да снима забавено видео при което Nokia не описват с колко точно кадъра в секунда се снимка, но след тестове на стотици смартфони зад гърба ни, можем да кажем, че е почти сигурно, че това са 120fps. При видео също така имаме много качествен звук, защото 8 Sirocco разполага с цели 3 микрофона по корпуса си, като един от тях е шумоподтискащ.

 

 

Менюто на камера е много интересно и функционално, дори в режим видео. Тук ни впечатлява например „Цайтрафер“ – това е другото име на Time Laps. 

 

 

В „Настройки“ има доста възможности за персонализация и промяна на функционалността – контрол на затвора, воден знак и водеща линия или пък геомаркер който запазва във файла на снимката вашите GPS координати и последствие винаги можете да разберете с точност къде е била направена тя.  При снимки можете да се възползвате от доста качествено „Боке“. Тук няма нужда да ви разказваме, по-скоро ще ви покажем няколко тестови снимки. Дефокусирането на фона е активно и при селфита.

 

 

Камерата на Nokia 8 Sirocco има и режим Pro Camera. Той е предназначен за по-запалените фотографи които вече са изградили професионални умения. С него могат да правят ръчно баланс на бялото, да регулират фокуса, ISO, скоростта на затвора или компенсирането на експонацията.

 

 

Предна камера на смартфона е 5 MP 1,4um и постига достатъчно добро качество без пикселизация при снимки. Повечето фронтални камери страдат от лошо качество на снимките при селфита на места със слаба осветеност. 8 Sirocco обаче е от изключенията и както и сами виждате се справя много добре в това изпитание. За сметка на това обаче имаме известна забележка към пресъздаването на цветовете. Наблюдава се преекспониране или на по-достъпен език – цветовете се изкуствено подсилени и изгарят.

 

 

8 Sirocco няма предна светкавица – тя е заменена от примигващ в кремаво дисплей. Реално така имаме по-мека светлина която осветява лицето в кадър при селфи.  

 

 

Е вече знаете отговорът на въпроса „Как снимат камерите на Nokia 8 Sirocco“. Ако не сте гледали останалите видео ревюта от поредицата която Digital.bg посвети на този флагман смартфон, директни линкове към тях ще намерите над тази статия.