Вижте още: Sony Xperia XZ1 Compact - Хардуер и Софтуер (Android 8.0 Oreo)

 

Как снима Sony Xperia XZ1 Compact? Това е въпрос който вероятно интересува голяма част от феновете на японската марка. Това е ясно и на Digital.bg и в това свое видео ревю ще отговорим подробно на този въпрос, като не само ще ви запознаем с характеристиките на камерата, съпоставяйки ги с тези на някои конкуренти и предходни модели. Ще ви покажем също така различни тестови снимки и видео от които ще добиете най-реална представа за качеството на камерите. Ааа да и ще ви покажем от близо как работи една иновативна технология на Sony. 

 

 

В този блок от допълнителни модули в дясно от основната камера върху гърба, Sony са интегрирали светкавица, лазерен автофокус и инфра червен датчик който автоматично регулира баланса на бялото при снимки. Активирането на самата камера може да стане по два бързи начина - чрез двойно натискане на Power бутона или, чрез задържане на специализираният шътър долу.

 

Sony Xperia XZ1 има директен бутон за правене на снимки

 

Самият сензор е единичен 19 MP, 25мм с 1/2.3" размер и 1.22µm размер на самия пиксел. Така снимките които правим са достатъчно качествени и подходящи за гледане на голям екран и печат или кропване на отделни детайли последствие. На фона на голяма част от конкурентните флагмани на други марки, апертурата тук не е много висока. С апертура f/2.0 все пак обаче можете да правите снимки с не много шум и при слаба осветеност. Ако пък снимате при пълен мрак, единичният LED диод осветява качествено обекти на до около 3.5 метра.  Тестови снимки направени със и без светкавица можете да намерите прикрепени в текстовата статия тук долу.

 

Камерата на Sony Xperia XZ1 Compact дава много възможности за настройка

 

Нещо любопитно - камерата на XZ1 Compact има своя собствена буферна памет с обем от 28MB. Тя има няколко различни функции, като основните от тях са да подпомага предикативният фокус, който предвижда следващото движение на обекта в кадър и така той никога няма да бъде размазан. От друга страна, камерата прави снимка още от момента в който я насочвате, преди да натиснете спусъка. Когато сте снимали с включен HDR на смартфона си, сигурно ви е направило впечатление, че за реализирането на кадъра, той мисли известно време. Благодарение на споменатата буферна памет, времето за реакция тук е значително по-малко.

 

Sony Xperia 3D Creator

Една от новостите при флагманските камери на Sony се казва 3D Сканиране. Тази екстра тепърва ще намира разнообразни приложения, а днес се използва основно за забавление. Лесно можете да направите треизмерен макет на лицето или цялата си глава, който последствие да принтирате на 3D принтер, да превърнете в говореща емотиконка или да я добавите към тялото на героя си в някоя от игрите които играете.

 

 

Освен това можете да правите 3D модели и на различни други предмети, които да речем искате да продавате и просто показвате на приятел. Като имайте предвид, това не е само софтуерно решение от страна на японците. 3D сканирането е плод на взаимна работа между софтуера и хардуера на смартфона. Например споменатата преди малко буферна памет взима голямо участие и тук.

 

Предна селфи камера

При предната 8MP селфи камера на Xperia XZ1 Compact има нещо много функционално. Стандартно тя снима с 80 градусув спектър. Ако обаче искате да си направите селфи с повече хора в кадър, с този бутон преминавате към широка оптика със 120 градусов обзор.

 

 

Когато сте готови за снимка, просто покажете дланта си пред обектива и камерата ще запамети момента без да натискате бутон.

 

Slow Motion видео с 960fps

Както и при големия флаган Xperia XZ1 и тук много се радваме на възможността да снимаме Slow Motion видео с 960fps. За момента няма други смартфони на пазара които да могат да се похвалят с такава удачна кинематографска екстра. 

 

 

Ако пък гоните максимално качествен видео запис, то можете да преминете към 2160p с 30fps.

 

Цена

Sony Xperia XZ1 Compact вече се предлага в България, като цената му в свободна продажба е малко над 1000лв.

 

Тестови снимки