Вижте още: Ulefone MIX - Красив дизайн, Fingerprint сензор и ниска цена

Вижте още: Ulefone MIX - Безрамков дисплей с Gorilla Glass, мощен хардуер и добра батерия

 

Красив е нали? Това е смартфонът Ulefone MIX който Digitital.bg вече разгледа в поредица от видео ревюта. В тях спряхме погледа си върху дизайна, използваните материали, качеството на сглобката, нестандартният дисплей, мощният хардуер и голямата батерия…но оставихме за накрая нагледният отговор на въпроса „Как снимат камерите на Ulefone MIX?”

Камерите върху гърба са две - 13MP + 5MP. Основният сензор е Sony IMX258 с размер 1/3”. Той използва Exmor RS технология която автоматично ви гарантира достатъчно високо качество, съпоставимо с това на далеч по-скъпи смартфони.

 

 

Тук е интересно да отбележим, че същият сензор използват още смартфони като Sony Xperia XA, Motorola Moto G5s Plus, Xiaomi Redimi Pro и дори LG G6. Общото между тях - е високата цена, при някои дори няколко пъти по-висока от тази на Ulefone MIX. Освен по класическият начин през иконата от менюто, стартирането на камерата може да стане по още няколко. Най-бързият е чрез двойно натискане на Power бутона. 

Ulefone MIX има Sony IMX258 камера

 

Вторият вариант е да напишете с пръст върху изключеният дисплей на смартфона буквата „С”. Реализирането на снимката може да става както от виртуалният бутон на дисплея, така и чрез натискане на курсора за звука. Той също така може да бъде настроен да служи като Zoom бутон.

 

 

Сега вече можем да снимаме, като тук MIX влиза в автоматичен режим на снимки. 

 

При него можете ръчно да включите и изключите HDR който ще ви е нужен при снимки с неравномерно осветяване или много различни цветове на преден и заден план. Ето каква е разликата.

 

 

От менюто с настройки горе в дясно ще получите множество различни и интересни допълнителни функционалности, както и възможност за ръчна настройка на кадрите – експозиция, баланс на бялото и светлосилата по ISO. MIX има и „Auto scene detection” софтуер който разпознава сцената която снимате и на база това автоматично прави най-оптималните настройки.

 

 

Фокусът е автоматичен и от настройки може да бъде регулиран така, че да разпознава и проследява лице в кадъра. Хубаво е да отбележим, че дори при много близки „Macro” снимки, фокусирането става бързо както в автоматичен, така и в ръчен режим когато насочваме избраната от нас зона за фокус с натискане с пръст по дисплея на телефона. С автоматичен фокус можете да направите и серия от до 99 поредни кадъра в рамките на само няколко секунди. Така последствие може да изберете най-идеалният от тях. 

 

Ulefone MIX няма оптична стабилизация, но за сметка на това може да се похвали със софтуерните Anti-shake и EIS електронна стабилизация които видимо правят кадъра по-стабилен при снимки от ръка и в движение. Стабилизацията е активна както при снимки, така и при видео. При второто максималното качество е Full HD

 

 

Благодарение на вградената в Ulefone MIX GPS GLONASS навигация, можете да добавяте към всяка от снимките си таг с локация. Така дори след години да разглеждате снимката си, само за няколко секунди можете да видите директно в Google Maps къде е била направена тя.

 

 

Както вече стана ясно, Ulefone MIX има две камери и благодарение на тази своя функционалност може да снима с ефект Bokeh. Както можете да се убедите от кадрите на екраните си, дефокусирането на фона става много добре.

 

 

Тук може ръчно да регулирате размера на зоната която искате да бъде на фокус, както и степента на замъгляване на останалата част от кадъра. Ulefone определят качеството като DSLR-quality Bokeh Effects и определено не грешат. Светкавицата на MIX е доста силна, тя осветява качествено обекти на разстояние до около 3 метра.

 

Заради почти пълната липса на рамка около смартфона, предната камера се намира в долният десен ъгъл на лицевият панел. Тъй като сме свикнали да гледаме горе при селфита, първоначално ни е нужни малко време, за да свикнем да гледаме на правилното място. Ако все пак държите на навиците си, просто обърнете MIX наопаки когато си правите селфи.

 

 

Интересно е да се отбележи, че апертурата на предната камера е доста голяма - ƒ/2.2 ви гарантират, че ще можете да правите достатъчно добри селфита дори при слаба околна светлина. Ето и няколко тестови снимки които потвърждават това. Резолюцията също е над средностатистическата – 8MP, които софтуерно са интерполирани до 13MP.

 

 

Голяма част от софтуерните функции на основната камера са активни и тук, включително и Beauty режим който изглежда кожата от пъпки, белези и други козметични дефекти, прави очите и скулите по-изразителни. Ето една нагледна съпоставка. Ако искате да направите селфитата си още по-весели, от изскачащото меню в ляво, можете да изберете един от общо 15 цветни филтъра.

 

 

Вече знаете отговора на въпроса - как снимат камерите на Ulefone MIX? Ако искате да разберете повече подробности за дизайна, използваните материали, технически характеристики и софтуерните функционалности на този интересен смартфон, можете да изгледате и двете видео ревюта които Digital.bg им посвети. Директни линкове към тях сме приложили над тази статия.