Вижте още видео ревюто на Nokia X20 - Добър смартфон, който успя да ни впечатли не само с достъпната си цена

След серия от подробни видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате много добре смартфона Nokia X20, който оказа се е много удачно предложение в ценовия клас около 650 лева, като дори по някои свои параметри, X20 дори превъзхожда модели на конкурентни марки с цена над 1000 лева. Точно такъв е случаят с камерите на Nokia X20, които ще разгледаме в това фотографско видео ревю.

 

 

Обикновено казваме параметрите на селфи камерата в края на камера тестовете, но тук ще започнем с тях, защото наистина рядко можем да си направим селфи с цели 32MP и то със смартфон в този ценови клас. Камерата се справя отлично с основната си задача да прави снимки и има на разположение редица творчески филтри и разкрасяващи функции.

 

 

Максималното качество на видео запис тук е Full HD, но не това ни впечатлява, а факта, че когато снимаме селфи видео при слаба околна светлина, кадърът е с добра видимост, която се дължи на комбинация между софтуерна обработка и достатъчно висока светлосила f/2.0. Това е от голямо значение при съвременните условия, в които често ни се налага да провеждаме видео разговори и не винаги имаме възможност да сме идеално осветени в тях.

 

 

Сега идва ред да обърнем Nokia X20 с гръб към нас и да разгледаме основните му камери, които са цели 4 на брой и зад тях, типично за смартфоните на Nokia, стои небезизвестната фотографска компания ZEISS.

Сензорите са ефектно подредени в кръг около логото на компанията, като този блок не стърчи прекалено много извън основната част на корпуса на смартфона и пространството към него е свързано с плавна преливка, а не е скосено, както при повечето други съвременни смартфони. Така не се образува така неприятният и дори дразнещ ръб.

 

 

Основният сензор на Nokia X20 е цели 64MP с размер на пиксела 0.8µm. Така със смартфона могат да се правят достатъчно качествени и детайлни снимки, при които AI изкуствен интелект с много прецизна цветова корекция, която гарантира, че крайният резултат при снимки ще е с максимално реалистични цветове.

Камерата може да се похвали с висока апертура - f/ 1.79, която ѝ позволява да прави достатъчно добри снимки с минимален шум, дори околната светлина да е ограничена. Ако пък мракът е пълен, на помощ идват две мощни LED светкавици с диапазон на пълноценно осветяване от около 3 до 4 метра.

 

 

Втората камера 5MP и е ултраширокоъгълна. Тя улавя в кадър зрителна перспектива от 119 градуса. Ето съпоставка в зрителното поле между тази и основната камера.

 

 

Третият сензор е поставен, за да може смартфона да снима много близки "Macro" снимки с висока детайлност. Четвъртият е спомагателен и мери дълбочината на кадъра при снимки с "Ефект Боке", при които обекта на преден план стои на фокус, а фона зад него е дефокусиран. Ако приближим този кадър, ще видите, че разграничаването между двете зони е достатъчно прецизно.

 

 

Разглеждайки функциите на общо четирите камери при Nokia X20, ще отбележим също така наличието на специалният Dual Sight режим на заснемане, при който може едновременно да се снима с няколко камери.

Ефектно решение, особено когато искате да направите малко по-раздвижени кадри за публикуване в социалните мрежи. Максималното качество на видео запис е 4K, а във Full HD, може да се снима и със 120fps.

 

 

Водният знак при повечето смартфони е един и същи и вече е малко тривиален. Той показва марката и модела на смартфона, като изглежда като един вид реклама. В това отношение Nokia са действали по-потребителски насочено, като са направили водният си знак под формата на ефектен подпис, който внася допълнителна доза настроение.

И така в самият край на нашето видео ревю, идва ред да споделим преките си впечатления от батерията на Nokia X20 след над седмица обстойни тестове на смартфона.

 

 

Тя е Li-Po акумулатор с 4470mAh заряд. В комбиниран работен режим, той ни е достатъчен за между 2 и 3 дни, в зависимост от натоварването на което подлагаме X20. Дори смартфонът да се изтощи, това не трябва да ви притеснява, защото той идва с бързо 18W зарядно, с което за един пълен заряд на батерията ще са ви нужни малко над 2 часа.

Ако не сте гледали предходните части на видео ревюто, посветено на смартфона Nokia X20, за ваше улеснение тук долу сме приложили директен линк към последната. Заслужава си да я видите.

Вижте още видео ревюто: Смартфон Nokia X20 - Тест на дисплей, хардуер и софтуер