Вижте още: 4G смартфон Revo You - Дизайн и Дисплей

 

Замисляли ли сте се за какво най-често използваме смартфоните си, освен за разговори? Несъмнено основните предназначения са браузването в интернет и контактите в социалните мрежи. Важна част от този начин на общуване са снимките и видеото които правим с камерите на устройствата си – селфита с предната и всички останало с основната. В това свое ревю, екипът на Digital.bg ще разгледа камерата на един от популярните напоследък бюджетни смартфони в лицето на Revo You. Като посредством тестови снимки, е ви покажем нагледно, как снима той.

 

 

Да започнем с основната камера и по-конкретно с разположението на сензора. Виждали сме различни смартфони при които камерата е централно върху задният капак, при други (както в случая), тя е в крайната лява част. На база хилядите тестове които сме провели през годините, можем да заключим, че това е много по-практичният вариант, особено ако ще правите хоризонтални снимки. Защо?

 

 

Погледнете как държим смартфона си когато правим такива. Сами виждате, че при централно разположената камера, пръстите ви закриват сензора. А тук той остава открит. Разбира се, винаги можете да снимате с една ръка, но тогава стабилността на захвате е по-лоша, което моментално води до различни негативи.

 

 

А сега, нека преминем към техническите характеристики на камерата. Като начало, тя е 13.3MP с максимална резолюция на снимката 4864х2736 пиксела. Това ще ви позволи, освен да печатате качествени снимки в голям формат, след като сте направили вече кадър (да речем на пейзаж), последствие да можете да изрежете определена част от него, без качеството му да се нарушава значително. Revo You има вградено приложение за целта.

 

 

Важен индиректен фактор при правенето на снимки със смартфон е дисплеят на който ги кадрирате преди заснемане. В случая имаме 5” IPS матрица с резолюция 1280 х 720 пиксела. За качествата на картината която предава, можете да научите в нашето подробно видео ревю „4G смартфон Revo You - Дизайн и Дисплей”. 

 

 

Но да се върнем на камерата на You. Нейното меню което е част от операционната система Android версия 5.1 Lollipop е направено максимално опростено и интуитивно. За да активирате камерата, не е нужно да търсите иконата ѝ. Просто от начален екран, плъзнете пръст от долният десен ъгъл на дисплея си.

 

 

Горе имате 4 различни бързи функции. Смяна на камерата, режими на светкавицата която ще разгледаме след малко, HDR чрез който подобрявате качеството на снимките при различна осветеност на кадъра на преден план и фона на заден. Активирате ли разпознаването на жестове, покажете ли този знак, смартфонът ще направи автоматично снимка. От изскачащото в долната част на екрана меню, можете да изберете един от общо 15 бързи творчески филтъра. Един жокер, с тяхна помощ ще впечатлите последователите си в Instagram.

 

 

В дясно имате още 4 режима за снимки. Основен, PIP в който снимате едновременно с двете камери, проследяване при което задържайки списъка правите серия от снимки и панорама. Тестовете ни показват, че тя сглабя кадрите много добре. В това можете и сами да се убедите от видеото на екраните си. Светкавицата, те се състои в единичен LED диод с диапазон на качествено осветяване от около 3 метра.

 

 

Ако се чувствате достатъчно сигурни във фотографските си възможности, Revo You има и ръчен режим за настройка. Там вече можете да експериментирате и да реализирате много яки кадри. Вече сте направили снимка, приплъзвайки пръст надолу по екрана, ще видите кадъра си. Повторите ли движението, ще активирате отново камерата.

 

 

Предната камера на Revo You е 5.3MP, напълно достатъчно качество за селфита които да споделяте с приятелите си. Тук имаме разпознаване на лицето в кадъра и проследяването му от автоматичният фокус. Като можете да активирате две допълнителни функции за разкрасяване - премахване на бръчки и избелване на кожата.

 

Тестови снимки

 

Снимка без светкавица

Снимка без светкавица

Снимка със светкавица

Снимка с ръчни настройки на камерата

Светкавица при пълен мрак

Снимка с автоматични настройки

Близък фокус

Снимка на пейзаж

Отрязан детайл от пейзажа