Вижте още: Смартфон Revo 555 - Технически Характеристики или Смартфон Revo 555 - Дизайн и Дисплей

 

Вече го познавате добре, това на екраните ви е Revo 555. Смартфон който вече разгледахме в поредица от видео ревюта, посветени на видимото за очите в дизайна му и хардуера който се крие вътре в устройството. Директни линкове към тях ще намерите тук долу. В това видео сме ви подготвили нещо не по-малко интересно което ви обещахме, а и вероятно много от вас искат да видят в действие. Отговорът на големия въпрос – Как снима Revo 555?

 Не се притеснявайте, ние от Digital.bg избягваме стандартните неща – няма просто да ви прочетем техническите характеристики на смартфона, ще ви го представим с поглед от първо лице, след резултати и впечатления от близо две седмици тестове.

 

Технически характеристики

Да започнем с основната камера, която по спецификации на производителя е 8MP, но ако трябва да бъдем точни са малко повече. Резолюция 3840х2160 пиксела са еквивалент на 8.3MP.  До тази информация можете да достигнете по много лесен начин – чрез приложението Camera Info в Android маркет. От него разбираме още няколко интересни неща за камерата. Например когато снимате много хора във видео или на снимка, тя ще разпознае до 15 лица в кадъра. Това гарантира, че всички те ще бъдат на фокус. Като тук от помощ е и ето тази екстра на автоматичният фокус – 9 зони на измерване.

 

 

Както виждате от видеото някои от хората в кадъра са по-близко, други по-далеч. Тази функция се грижи фокуса на всяко едно от лицата да бъде ясно. Тук те са повече от 15, така че камерата автоматично избира по-близките от тях в автоматичен режим, а ако насочите с пръст фокуса по екрана към някоя определена зона, то 15-те най-близки около нея ще са на фокус.

 

 

Ще маркираме и още една от екстрите на камерата която сме активирали по време на видео записа – стабилизацията на изображението. Тя елиминира разклащанията които неволно прави ръката ни в това време и забелязваме най-много при Zoom. Тук е момента да споменем, че Revo 555 има 4х цифрово приближаване.

 

 

Сега ще погледнем различните автоматични режими между които можете да избирате в слайд менюто в горният край на екрана. Macro се използва когато искате да направите много близка снимка.

 

 

Тази снимка е направена преди активацията, а тази след – като тук имайте предвид, че котката както почти всяка животинка не стои неподвижно. Следствие на което има леко размазване на космите.

 Ако сте на открито и искате запаметите пейзажа имате алтернативен вариант на видеото и това е панорама. Новост при Revo 555 е, че освен хоризонтална, тя може да бъде направена и вертикално.

 

 

Face Beauty – самото наименование на този режим подсказва за какво служи той. Разкрасяването на лицето в кадъра става софтуерно, чрез така нареченото ретуширане. Изглаждат се бръчки, изчезват пъпчици и белези, а очите стават по-изразителни.

 

 

Motion Track Mode отново е помощник при снимки на движещи се обекти, като наблягаме на множественото число. Какъв по-добър тест от този автомобили по натоварен булевард.  

 

High-dynamic-range HDR

Когато правите снимки, можете да се възползвате от още една екстра. Това е HDR, абревиатура зад която се крие High-dynamic-range. или на български - широк динамичен диапазон. За разлика от единичната експозиция която прави стандартно камерата на телефона ви, активирайки HDR вие получавате разширен диапазон на тоновете – цветове, сенки и по-светли петна. Това най-общо казано става чрез наслагване на няколко кадъра в един.

 

 

Нагледно, тук имам идеалните условия да тестваме HDR. Това е снимка направена в автоматичен режим, а тази с широк динамичен диапазон. Забелязвате каква е разликата в детайлността. Единственото условие при HDR е да държите статично телефона си около секунда, докато снимате. Иначе ще се получат смешни кадри както този.

 

 

Този символ в менюто служи за активация на камерата при разпознаване на жест. Освен него от настройките можете да включите Smile Shot. Така когато камерата засече усмивка в кадъра, тя автоматично ще снима. Също тук можете да активирате и други допълнителни функции като ZSD (zero shutter delay), резолюция или Continuous shot с до 99 последователни кадъра.

 

 

Последната е много яка когато искате да снимате движещ се обект - например говорещ човек или прохождащото си дете. Така ще можете да изберете най-добрият от серията направени кадри. 

 

GPS Location info

Ако мястото на което снимаме в момента ви харесва и искате да споделите местонахождението му с приятелите си, активирате GPS Location info. Така вече където и да направите снимка, във файла ѝ ще се запамети и точната ви локация.

 

 

Светкавицата на Revo 555 е единичен LED диод с диапазон на качествено осветяване до около 4 метра. В текстовата статия под ревюто ни, можете да видите снимки направени с негова помощ. Всъщност там сме приложили и голяма част от кадрите които ви показваме в днешното си видео.

 

 

Без да използвате светкавицата, ако ви липсва светлина, а искате да направите снимка можете да компенсирате чрез ръчната настройка на експозицията. След това чрез баланса на бялото пък можете да настроите и правилният цвят. Ако снимате в помещение с изкуствено осветление, почти винаги се появява неприятно трептене. При Revo 555 проблема се неутрализира чрез херцовата честота на Anti-flicker.  

 

 

В настройките на камерата намираме още един много полезен режим – Scene mode. В него освен автоматичен, имате още 13 други разновидности с индивидуални настройки, най-подходящи за конкретната снимка която искате да направите. А за да бъде още по-ефектна снимката преди да я споделите с приятелите си в социалните мрежи, можете да използвате някой от общо 6 цветови ефекта които имате на разположение.

 

Селфи камера

Време е да кажем и няколко думи за фронтална селфи камера на смартфона Revo 555. Тя по характеристики на производителя е 5MP, но също както основната, реално има на разположение повече – 5.3MP които се равняват на 3072x1728 пиксела резолюция.

 

 

Тя има почти всички софтуерни функции, които и основната, като впечатление ни прави Time Lapse с интервал до 10 секунди. Това е един от малкото смартфони които могат да се похвалят с подобна екстра при видео на предните си камери. За финал, ето няколко тестови снимки, направени при различни нива на околната светлина.