Вижте още: Oukitel K10000 Pro - Луксозен смартфон с уникален дизайн и нормална цена

 

Разпознахте характерният му дизайн нали – това е премиум смартфонът Oukitel K10000 Pro. Благодарение на поредица от видео ревюта вече познавате добре дисплеят, хардуерът, батерията и почти всичко друго в това интересно устройство. „Почти”, защото по традиция оставяме най-интересното за накрая – камерата. В това видео ревю, Digital.bg ще ви покаже различни тестови снимки и хитрости как да снимаме по-качествено.

 

 

Днес всички марки предлагат смартфони с двойна камера. По тази причина когато обърнем с гръб към нас Oukitel K10000 Pro сме малко изненадани…камерата е само една. Това обаче означава единствено, че няма да можете да снимате с така нареченият „ефект боке”. Ясно, какво няма да можем – но какво ще можем? Всъщност много повече отколкото сме очаквали, но всичко по реда си.

 

Какво търсите на първо място в една камера? Много мегапиксели! Да, това е ясно и на всички производители на смартфони, като голяма част от тях прибягват към хитростта да дават в техническите спецификации на устройствата си по-голяма цифра, отколкото всъщност имат. Това са така наречените интерполирани мегапиксели. Те се постигат софтуерно и изкуствено увеличават размера на снимката, като това се постига за сметка на качеството ѝ. При Oukitel K10000 Pro обаче ще отбележим, че 13MP които има основната камера са напълно реални.

 

 

В този наш тест ще направим една и съща снимка с Pro и с друг смартфон чиято камера по технически характеристики отново е 13MP, но реално те са нереални. На пръв поглед двете снимки са с една и съща детайлност. Когато влезнем в подробната информация също снимките трябва да са еднакви – 4160х3120 пиксела. Ако изрежем обаче от снимката един и същи детайл с 10 пъти по-малък размер (разбирайте 416х312 пиксела), веднага ще забележим колко по-добра е детайлността при K10000 Pro. Следователно ако снимате с камерата и използвате цифровото приближаване, отново ще имате далеч по-добро качество спрямо това при смартфоните с много мегапиксели постигнати чрез интерполация.

 

 

Самият сензор който използват Oukitel е доста качествен. Това е добре познатият ни Micron AR1335 който марката интегрира и при други свои смартфони.  Той е 1/3.2" CMOS с 1.1µm размер на пиксела. След като направихме доста снимки с K10000 Pro, можем да споделим, че общите ни впечатления от камерата са много добри. Камерата е изключително интуитивна и лесна за употреба.

 

 

Просто я насочвате към обекта който искаме да снимаме и натискаме спусъка. Автоматичният фокус, баланс на бялото, светлосила по ISO и експозиция работят много добре. Цветовете са реалистични и наситени. Дори при слаба околна светлина, с апертура f/2.0 постигаме снимки с минимален шум.

 

 

Фокусирането на обекти на близко разстояние също е безпроблемно. Дори без да сте активирали режим HDR, при снимки с много цветове и неравномерно осветяване на фона, отново имаме добър кадър. Ето каква е разлика със и без HDR.

 

 

Настройките на камерата са разделени в 3 групи.  Първата е с основни настройки в които можете ръчно да регулирате баланс на бялото, светлосила по ISO и яркост. Oukitel K10000 Pro има също така автоматичен режим който след активация автоматично ще разпознава какъв тип снимка правите и на база това избира най-правилните настройки. Както виждате от тестовите снимки които направихме за вас, камерата се справя наистина добре.

Често се случва при групова снимка да има поне един човек който да е размазан или да е със затворени очи.  Камерата на Pro има софтуер който проследява лицата в кадър и така те винаги са на фокус, а чрез режима „Против мигане”, при натискане на спусъка, камерата ще направи снимката веднага щом очите на човекът в кадър са отворени.

 

В менюто в ляво имате „Beauty” режим който е активен както при основната така и при предната 5MP камера. Тук сензорът също е доста качествен.

 

 

При GC5025 мегапикселите отново са реални, а не интерполирани. С „Beauty” режимът можете да разкрасите лицето си при селфи – кожата става по-гладка, а цветовете по-меки.

 

 

Ако има повече лица в кадър, камерата ги разпознава и проследява. Тук можете да използвате и двоен режим в който едновременно снимате с двете камери, като можете да избирате от коя да бъде фоновият кадър и от коя малкият прозорец.  

 

 

Преди да споделим впечатленията си от видеото което снима камерата, ще отбележим нещо софтуерно в подредбата на менюто което определяме като преимущество. Ако при други смартфони, за да преминете от фото към видео - първо трябва да активирате режима с видео камера. Тук това става автоматично и натискайки бутона не губите време и директно започвате запис.

 

 

Практиката ни показва, че така шансът да пропуснете неволно да запишете видео е много по-малък. Иначе като качество – и сами виждате в плейъра над тази статия, че видеото е добро. Дори при по-слаба осветеност не се забелязват проблеми. Качеството на видео записът може да се регулира ръчно, а максимумът е Full HD.