Вижте още: Nokia 8 - Дизайн, Дисплей и Екстри

Вижте още: Смартфон Nokia 8 - Хардуер, Батерия и Цена

 

Вече тръпнем в очакване на Nokia 9, бъдещият флагман на HMD Global който се предполага, че ще срази конкуренцията. Към настоящият момент обаче, все още флагман е Nokia 8 с който Digital.bg ви запознава обстойно в серия от видео ревюта.

 

 

Последното от тях сме посветили на камерите на смартфона, като тук ще се постараем нагледно да ви отговорим на въпроса "Как снима Nokia 8?"

 

Технически Характеристики

За тези които не познават модела, първо ще синтезираме какво представлява той. Осмицата е с 5.3" IPS LCD дисплей с резолюция 2560х1440. Има бронирано Corning Gorilla Glass 5 стъкло, алуминиев корпус и IP54 сертификат за протекция.

 

Nokia 8 е с изцяло алуминиев корпус в 4 цветови раязновидности

 

В основата на хардуера му седи 8-ядрен процесор Qualcomm MSM8998 Snapdragon 835, съчетан с до 6GB RAM и 128GB сторидж. Батерията му е Li-Ion акумулатор с 3090 mAh заряд. В случай, че ви е интересно да научите повече подробности за самия смартфон, тук долу ще намерите директно линкове към предходните му видео ревюта.

 

 

А сега, време е за камерата. Върху гърба на Nokia 8 гордо стои логото на Carl Zeiss. По традиция за Nokia, във високият им клас от години присъства немската оптика и това неминуемо се отразява положително върху качеството на снимките които правят телефоните им. Сигурно си спомняте Nokia N95 от 2006г., именно той е и първият плод на партньорството с Carl Zeiss. За феновете на марката, ето няколко снимки които Digital.bg направи за вас преди повече от 10 години с N95 и нейните 5MP.

 

 

При актуалният флагман Nokia 8, основните сензори са два с 13MP и 1.12µm размер на всеки от пикселите.

 

 

Двата сензора са монохромен и RGB, комбинация която вече сме виждали и при други производители на смартфони и несъмнено ще определим за удачна.

 

 

Двете камери имат много положителни страни. Например в цветните снимки, черното е много по-наситено и не сивее, както при единичните камери. Погледнете например статуята на Света София.

 

 

От друга страна можете да правите ефектни снимки с Bokeh. И не на последно място черно-бялата фотография. Ето една такава серия от снимки които направихме с Nokia 8.

 

 

Черно-белите снимки също така ви позволяват последствие да им правите ефектни корекции, като например ефекта Color Pass при които софтуерно избирате даден цвят в кадъра и го откроявате от монохромният фон.

 

 

В ляво имате възможност за настройка на светкавицата, HDR режим на снимки, таймер, избор на основна, предна камера или двете едновременно. Да погледнем в срещуположната страна - ако слайднем от централната иконка в ляво, ще се разкрият функции Beauty, Panorama, Live Bokeh и ръчни настройки. Снимките стават мигновенно след натискане на бутона, като дори в HDR режим, забавянето е минимално.

 

 

Приятно изненадани сме от автоматичният фокус при добра околна светлина, правим последното пояснение, защото при по-слаба осветеност има малко колебание. Но пък от друга страна, това не е изолиран проблем. Всъщност дори не можем да го наречем проблем. Та за този наш тест избрахме фонтан с 5 отделни движещи се струи вода. Тук автоматичният фокус трябва постоянно да следи всяка една от тях + пръските долу. Ако приближим, ще отчетем много добра детайлност и фокусиране. За този положителен резултат спомага и фазовата детекция на кадъра която имаме тук.

 

 

Когато снимате в режим “Живо Боке", можете натискайки с пръст по екрана да изберете обекта който да бъде на фокус, а това може да става и автоматично. Последствие с този слайдър можете да настроите колко дефокусиран да е фона.

 

 

Nokia 8 има двойна светкавица. Както знаем жълтият и бял LED диоди имат за цел да покрият двата основни температурни спектъра, за да може при снимки със светкавица, цветовете да се пресъздават възможно най-реалистично. 

 

4K Видео

Много полезна и удобна функция на камерата е директният бутон за Live Stream във Facebook и Youtube.  Така си спестявате много време. Тук е момента да кажем и няколко думи за видео записа. При него максималното качество е 4K с 30fps. Освен това  Nokia 8 използва Ozo 360 ° surround sound който пресъздава записаният към видеото звук 1 към 1 с оригинала.

 

 

По корпуса на телефона има общо 3 микрофона, два от които са шумоподтискащи. Във видео режим, можем да активираме още Time Laps и Slow Motion. Ето по един тест от двете, като при забавено видео, нашите впечатления от камерата на Nokia 8 определено са добри. Същото можем да кажем и за OIS стабилизацията. В това можете да се убедите и вие от този наш тест в който снимаме от ръка вървейки.

 

 

Предната камера също както и основните снимка в 4K качество. Така при положение, че и мегапикселите ѝ са същите (13MP), трудно можем да решим коя точно е основната камера, но все пак отзад са две – с общо 26MP. Ето и няколко тестови селфита.

 

 

Предна светкавица тук няма, но телефона използва големината и яркостта на дисплея като светкавица в така нареченият "Display Flash Mode".