Купете смартфони Nokia s най-ниска цена от Smartfonix.com

 

„Как снима Nokia 7.2?“ Със сигурност това е въпрос, който интересува много от вас. Особено след като в поредица от видео ревюта, Digital.bg ви запозна с параметрите на този бюджетен смартфон с почти флагмански характеристики.

 

 

Групата от камери върху гърба на Nokia 7.2 е стилизирано подредена в голям кръг, с голям надпис ZEISS по средата, което е сериозна заявка за качество. Партньорството между Nokia и ZEISS датира още от далечната 2006г., когато за първи път моделът N93 беше с такава оптика.  Ще ви издадем в аванс, Nokia 7.2 успя да ни изненада изключително приятно с качеството на снимките които правят камерите и с функциите които предлага софтуерът им. Основният сензор е забележете, цели 48 MP, 1/2", с размер на пиксела 0.8µm.

 

 

Това означава, че снимките направени с Nokia 7.2 могат да се разпечатат дори на огромен постер, защото резолюцията им е 8000х6000 пиксела. Също така високата резолюция ви е полезна и в моментите, когато сте снимали един голям общ кадър и последствие искате да изрежете определен детайл от него, без да се наруши качеството му. За нашият тест отрязахме фрагмент с резолюция 4032х3026 пиксела, с толкова снима камерата на Apple iPhone 11 Pro Max, който забележете е около 4 пъти по-скъп от Nokia 7.2. Впрочем, ако искате да изрежете снимката директно на телефона си, без да я сваляте на компютър, можете да използвате вграденият редактор. Едва ли ще ви се наложи да правите софтуерни корекции на качеството на снимките които сте направили, защото дори в автоматичен режим има висока рязкост, наситеност и контраст.

 

 

Но да продължим с тестовете на основната камера, която е с апертура f/1.8, това автоматично ви позволява да снимате при по-слаба околна светлина. Отново като база за сравнение ще дадем iPhone 11 Pro Max, чиято камера е със същата апертура. Както виждате от кадрите на екраните си, снимките в Night режим са с минимален шум. При пълен мрак на помощ идва силна LED светкавица с диапазон на качествено осветяване от около 3 метра.

 

 

 

Вторият от трите сензора е 8 MP, ултраширокоъгълен на 13мм. За преминаване към 0.6x се използва ето тази икона. Ще отбележим, че широкоъгълен режим упавяте повече неща в кадър, но цветовете на снимките направени в него, в сравнение с основната камера са малко по-бледи. Най-ясно ще го забележите, ако снимате един и същи кадър с двете камери и го съпоставите. Но това не е изолиран проблем на Nokia, а масов при всички смартфони като цяло.

 

 

Третият сензор е 5 MP и служи като спомагателен при снимки с „Ефект Боке“. Дълбочинният сензор върши чудесна работа при портретни снимки, които при Nokia 7.2 са наистина впечатляващи. Тук ще отбележим нещо интересно. 

 

 

Камерата на този телефон прави малко по-нестандартно Боке. Ако при повечето смартфони с Блър ефект, обектът на преден план стои на фокус, а фона зад него е размазан, то при Nokia 7.2 може да направите и обратното - дефокусиран да е обектът на преден план, а на фокус да е фона зад него. За целта, преди да натиснете спусъка, кликнете с пръст върху зоната която искате да бъде на фокус. ZEISS имат и една много специфична функция при снимки с „Боке“. След като сте направили вече снимката, можете да последствие да променяте зоната на фокусировка.

 

 

Стандартно Nokia 7.2 снима в автоматичен режим, но ако се чувствате уверени във фотографските си познания, можете да активирате и режима Pro, в който всички настройки се правят ръчно.

 

 

Предната селфи камера е на Nokia 7.2 е не по-малко впечатляваща от основната върху гърба. Тук сензорът е 20 MP, а апертурата му f/2.0. Пак ще съпоставим с флагмана на Apple, където мегапикселите са едва 12, а светлосилата f/2.2. Това означава, че камерата на Нокията снима много по-добре селфита при по-слаба околна светлина.  Ето и няколко кадъра от които ще добиете реална представа за качеството на селфитата.

 

 

Менюто на камерата на Nokia 7.2 е направено много интуитивно и в него намираме много интересни и полезни функции. Например това е бърз бутон за активиране на разкрасяващият Beauty режим. Това е режим за едновременно използване на предната и задната камера. Имате възможност да снимате в RAW формат, да правите Time-Laps или Slow Motion видео.

 

 

Това пък е бърз бутон за Google Lance, който разпознава какво сте снимали и бързо ви вади близки резултати от търсачката на Google.