Вижте още: Смартфон с двойна камера Revo Zoom – Тестови Снимки и Видео

 

Неотдавна в серия от видео ревюта ви запознахме с Nokia 6. Първият смартфон на HMD Global с операционна система Android 7.1.1 Nougat, който впрочем съвсем скоро ще се сдобие с ъпгрейд към 8.0 Oreo. Та Nokia 6 ни спечели на първо място с дизайн и достъпна цена, още повече, че както знаем днес всички брандове представят все по-скъпи и по-скъпи смартфони, та малко над 400лв ни се струват направо малко на фона на 2650лв за iPhone X 256GB.

 

 

Поради големият ви интерес към 6-цата, решихме да направим отделно видео ревю в което ще дадем отговор на един често задаван от вас въпрос - "Как снима Nokia 6". 

 

Технически Характеристики

Тук ще ви покажем различни тестови снимки и видео, като ще ви издадем и някои хитрости с помощта на които ще можете да реализирате много по-добре кадрите си.Но преди да го направим, нека синтезираме едно кратко резюме, за тези които не познават Nokia 6. Смартфонът е с 5.5" IPS дисплей с Corning Gorilla Glass 3 протекция. Резолюцията му е 1920х1080 пиксела и картината е е с добра детайлност.

 

 

В основата на хардуера му стои 8-ядрен централен процесор Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430 с 1.4 GHz тактова честота. Партниращият графичен процесор е Adreno 505, а RAM паметта в повечето случаи (в нашия включително) е 3GB, но при Arte Black цветовата разновидност е 4GB. При нея има и 64GB сторидж, доколкото тук на разположение имаме 32GB. Батерията е Li-Ion с 3000 mAh заряд.

 

Камерата на Nokia 6 не е Carl Zeiss, но прави не лоши снимки

 

А сега е време да преминем към основната камера, която както при всеки Android смартфон може да се активира, чрез плъсгане на пръста от долният десен ъгъл към средата на дисплея. Можете също така да натиснете Power бутона два пъти бързо.

 

 

Самата камера обаче не е много бърза дори когато не снимате в HDR режим. Та, за разлика от Nokia 8 който също скоро ще ви покажем как снимка, тук оптиката не е Carl Zeiss, но снимките се получават добре. Основната камера върху гърба е 16MP с апертура f/2.0 и 1.0 µm размер на пиксела.

 

В 4:3 Nokia 6 снима с 16MP, а в 16:9 с 12MP

 

До какво водят теаи цифри. На първо място - правейки кадър с резолюция 4608х3456 пиксела, стандартно обемът му е между 4 и 6MB. Обемът най-общо казано зависи от осветеността и детайлите в кадър. За този наш тест ще вземем тази снимка. 

 

 

Тя е с обем от малко над 6MB. Сега ще изрежем от нея квадратен детайл със страна 333 пиксела който представлява съвсем малка част от общият кадър.

 

 

Виждате, че малката снимка остава с достатъчно отчетлива, с минимално размазване. Като погледнете решетката на трафопоста, която иначе никога нямаше да забележите. Тук при по-нискокачествена камера, тя щеше да изглежда като едно цяло, ако пък ако имахме още по-добър сензор с по-голям размер на пиксела, тревата която тук е размазана, щеше да бъде детайлна.

 

 

Тук ще ви издадем един трик - ако сега увеличите малко контраста на снимката, намалите яркостта и фона, кадърът ще стане малко по-добър. Относно апертурата, ето снимка която направихме на тъмно, със слаба осветеност - има шум, но той не е фрапиращ.

 

 

Всички тези снимки които видяхте до сега бяха направени в автоматичен режим. Ако натиснете върху иконата с фотоапарата в дясно, ще получите достъп до 2 други готови режими - Panorama и Beautify. Самите им имена подсказват за какво служат те. Впрочем ако снимате панорамни снимки с какъвто и да е смартфон, не е нужно да правите кадъра 180-градусов.

 

 

Можете да прекъснете по всяко време и така да направите например много яка 120-градусова снимка която да качите във фейсбук.  По-рано споменахме HDR - както виждате с него и без разликата не е съществена? От допълнителното меню долу в ляво, можете да изберете различни настройки, като например компас, грид, воден знак или пък настройка дали курсорът за звука да служи като спусък или Zoom слайдър.

 

 

Сега ще преминем към ръчните настройки, за да използваме Макро режим. С него ще направим близки снимки на различни обекти. Тук фокуса може да бъде насочен чрез натискане с пръст по екрана.

 

 

Nokia 6 има двутонална светкавица която покрива основните температурни спектри, за да могат осветените цветове в кадър да се пресъздават максимално реалистично. Ето и няколко тестови снимки. Най-доволни от двата жълт и бял LED диода ще останете когато снимате хора. Човешката кожа няма да сивее или да стои прекалено червена.

 

 

Като цяло сме приятно изненадани от качеството на снимките които прави Nokia 6, предвид че се позиционира в ценовия клас от малко над 400лв. От друга страна обаче, вече видяхме, че за около 260лв може да се вземе смартфон с двойна камера с която вече могат да се правят снимки с дълбочина на кадъра и ефект "боке". Та от тук насетене, всичко е въпрос на личен избор.  Във формата за дискусии тук долу ще се радваме да чуем какъв е вашият избор. Кой телефон за до 400лв бихте избрали основно за снимки?

 

 

Предната камера на Nokia 6 е 8 MP с апертура f/2.0 и 1.12 µm размер на пиксела. При нея също откриваме проследяване на лицето в кадър. Функцията Beauty face работи добре. Единственото условие е, да сте достатъчно добре осветени, за да изглежда ефекта максимално реалистично. Максималното качество на видео запис и при двете камери е 1080p с 30fps, като при основната има възможност за Slow Motion видео. В ревюто по-горе ще намерите тест който направихме с него. Не е нещо невероятно, но като цяло постига желаният ефект.