В поредица от видео ревюта вече ви запознахме обстойно с флагман смартфона HTC U Ultra. Знаем всичко за дизайна му и цветовете в които можем да го срещнем, за това от какви материали е направен корпусът му и до колко е устойчив на наранявания. Тествахме дисплея, хардуера, софтуерa и батерията му. Най-интересното обаче оставихме за последното си видео, то е посветено на камерите и ще отговори нагледно на въпроса ви „Как снима HTC U Ultra?”

 

 

По отношение на камерите при своите флагмани HTC винаги са били известни с това, че са залагали на своя собствена концепция, много по-различна от тази на конкурентите си. Например, когато през 2013г.всички със състезаваха, кой ще направи смарт камера с повече мегапиксели, HTC представиха своят One с 4 MP основна камера направена по технологията ultra-pixel с 2µm размер на пиксела. По-големият пиксел улавя повече сверлина и прави по-качествени снимки при по-ниска осветеност.

 

 

Същото нещо наблюдаваме и при новия U Ultra, който има само 12MP на фона на 19MP при Sony Xperia XZ Premium и 20MP+12MP при двойната Leica камера на Huawei P10. От друга страна обаче показаният неотдавна Samsung Galaxy S8 също залага на едва 12 MP сензор, като там размерът на пиксела е 1.4 µm, а при HTC U Ultra същият е 1.55µm. Реално основната камера е абсолютно същата каква то при HTC 10, с тази разлика, че тук имаме подобрен автоматичен фокус. Той е хибриден и съчетава фазов и лазерен.

 

 

U Ultra има оптична стабилизация. Ако разглобите смартфона, което силно не ви препоръчваме, защото задният капак е капсулован, ще видите, че камерата не стои статично, а е подвижна. За по-любопитните от вас, сме добавили това видео в което можете да видите какво представлява HTC U Ultra от вътре. От него можете да разберете как може да се сменя батерия, счупен дисплей или заден капак.

 

 

В първата част на ревюто ни говорихме за протекцията на дисплея и гърба на U Ultra. Тук ще добавим, че преди време HTC бяха един от производителите които слагаха пластмасово покритие върху камерите си. При новия си флагман те са се поучили от грешките си и вече над камерата има стъкло с протекция което не се драска. Пластмасово е само прозорчето над двойната LED светкавица и сензора за автоматичният фокус.

 

 

Много хора правят грешката да съдят за качеството на камерите на смартфоните, разглеждайки снимките направени от тях още върху дисплея на самия телефон. Най-добре можете да съпоставите качеството на една камера с друга, след като свалите снимките на компютъра си. По тази причина, тестовите кадри направени с HTC U Ultra, можете да видите прикрепени тук.

Какво виждаме от тези тестови снимки - имаме добра детайлност, острота и реалистичен цвят.

 

 

Като интерфейс и софтуерни функции, камерата на U Ultra не ни предлага почти нищо ново, но и старото е достатъчно качествено. Имаме основен автоматичен профил и Pro режим в който можете да регулирате баланс на бялото, ISO или скорост на затвора.

 

 

Когато снимаме видео с основната камера, максималното качество е 4K, много добре при положение, че дисплеят е QHD. Правим това пояснение защото наскоро тествахме Lenovo Phab 2 Pro който също е с QHD дисплей, но максимума на сниманото от камерата му видео е Full HD. При преминаване от по-тъмно към по-светло във видео, камерата на HTC U Ultra прави прехода добре.

 

 

От менюто при видео, можете да изберете Hyperlaps и Slow motion със 720P и 120 fps. Също когато снимаме видео, се възползваме от общо 4 микрофона по корпуса на телефона, за да го възпроизведем с 3D съраунд ефект когато сме го свалили на компютъра си и имаме аудио система минимум 4+1. Както се и предполага, самият смартфон не може да възпроизведе реален съраунд с двата си високоговорителя.   

 

Селфи камера

Предната камера на HTC U Ultra също се справя много добре със селфитата. Тя е 16MP и също използва HTC UltraPixel. Сред възможностите които ни предоставя намираме Live makeup, Auto и Voice Selfie след гласова команда или уловена усмивка, Auto HDR и дори специален режим за панорама.

 

 

Когато снимате видео с предната камера, максималното качество е 1080p. За да разберете нагледно как снима предната камера на HTC U Ultra, тук долу сме приложили няколко тестови селфита в които я съпоставяме с камерите на:

Samsung Galaxy S8 Plus

Huawei P10 Plus

Lenovo Phab 2 Pro

HTC U Ultra