Завесата е вдигната и те са вече на бял сват – така дългоочакваните флагман смартфони на Huawei – P30 и P30 Pro. Вече ви публикувахме обзорно видео ревю в което споделяме първите си впечатления за технологичните и дизайнерски иновации които ни показва китайският технологичен гигант.

 

Още от Digital: Премиера на Huawei P30 и P30 Pro - смартфони с FHD+ OLED дисплеи, SuperSpectrum камери и големи батерии

 

 

А сега, внимание - запомнете този хачтаг #PforPhotography. С него във Facebook профила си Yanmin Wang (President of CEE & Nordic Region) президент на Huawei за Централна, Източна Европа и северният регион подсказа още дни преди премиерата на флагманите, какъв ще бъде основният им акцент. #P30Series са създадени за любителите на фотографията. Фото иновациите при P30 Pro не са една и две, като в това специализирано фотографско видео ревю, Digital.bg ще ви покаже всяка една от тях, като ще подкрепи впечатленията си и с тестови снимки от които ще добиете реална представа за качеството на камерите.

 

 

Huawei P30 и P30 Pro имат по 3 камери върху гърбовете си, но Leica сензорите им са коренно различни. При Pro основният сензор е 40MP SuperSpectrum при който зеленият пиксел е заменен с жълт. Сензорът има оптична стабилизация и апертура f/1.6. Вторият сензор е широкоъгълен 20MP с f/2.2, а третият…той вече е много специален. Нещо което издава и квадратната му форма. Това е 8MP обектив с 5х оптично приближаване.

 

 

Тук вътре се крият няколко оптични елемента, благодарение на които при Zoom качеството не се разваля. Този сензор също има OIS стабилизция, а апертурата му е f/3.4. Освен трите основни камери има и допълнителна TOF сензор който калкулира прецизно разстоянието и помага на основната камера да направи по-качествени дълбочинни снимки с „Ефект Боке“. Предната селфи камера е една и се намира централно горе в дисплея. Тя е една и съща при Huawei P30 и P30 Pro – 30MP със светлосила f/2.0. На база всичко това можем да заключим, че новият P30 Pro е смартфон който за пореден път ще обърне представите ви за фотография. За пореден, защото ако сте забелязали – във всяко свое следващо поколение смартфони, Huawei показват нови и нови иновации.

 

 

Независимо, че чухте заключение – това не е краят на нашето фотографско видео ревю, дори напротив, тепърва започваме с тестовите снимки които сме ви подготвили. Като начало ще видим няколко кадър в автоматичен режим в които сме оставили всичко в ръцете на AI и просто натискаме спусъка. Впечатление прави идеалният подбор на настройки при различни сцени. Снимките са с реално цветопредаване, добър контраст, отчетливост и наситеност.

 


 

Снимали сме както при по-слаба светлина, така и при повишена. В този ред на мисли, тествахме камерата с „Ефект Боке“ също при слаба околна светлина – резултатът никак не е лош. В тези два нормално осветени кадъра пък ясно можете да видите, как камерата е фокусирала фона в първия, а на втория сме оставили фона дефокусиран, за да може обектът на преден план да изпъкне.

 

 

 

Ако използвате стандартен смартфон, тази снимка би изглеждала горе долу по този начин. Но изкуственият интелект при камерата на P30 Pro разпознава сцената правилно и прави идеалните настройки, за да пресъздаде това което виждаме пред обектива си по най-реалистичен начин.

 

 

Huawei P30 Pro има на разположение една много полезна екстра, която можете да използвате при снимки при пълен мрак.  Тази камера може да снима със светлочувствителнос по ISO 409 600. Забележителен резултат, който ви позволява да постигнете такъв кадър при почти пълен мрак, без да използвате светкавица. Като база за сравнение при Huawei Mate 20 Pro, ISO е 102 400, а това имайте предвид, че е повече отколкото има почти всеки друг стандартен смартфон.

 

 

Несъмнено една от най-големите новости в Huawei P30 Pro е неговият 5x оптичен Zoom, който чрез хибридна технология достига до 10х, без да нарушава значително качеството на кадъра. В тези три снимки тестваме точно приближаването, като за да е още по-трудно за процесора на P30 Pro, снимаме и през прозорец, който вкарва допълнителни отблясъци и смущения.

 

 

20MP Ultra Wide сензор покрива забележителните 107 градуса. Тези 2 снимки могат нагледно да ви покажат каква е разликата при снимане в стандартен и ултра широк режим. Така определено улавяте в кадъра си много повече. Много удобно при семейни снимки и архитектура при пътешествия.

 

 

Снимките от близо са изпитание за всеки смартфон, особено когато липсва достатъчно свелина в помещението в което се намира обекта който ще снимате. Точно такова избрахме и ние за тези тестови снимки, при които както и сами виждате има достатъчно добра детайлност от съвсем близко разстояние. Минимумът за фокусиране при Huawei P30 Pro е едва 25мм. При близки снимки също можете да се възползвате от Боке ефекта, фокусирайки определена зона.

 

 

При видеото също ни очаква изненада, Huawei P30 Pro вече позволява да снимате нощем, без да използвате светкавица. Високото ISO в комбинация с оптичната стабилизация на кадъра постигат такъв кадър. Със стандартна камера, кадърът би изглеждал като черен дон с мъждукащи светлинки.

 

 

Това бяха първите ни впечатления от камерите на новият флагман Huawei P30 Pro. Скоро предстои да публикуваме в Digital.bg и подробните си видео ревюта, посветени на всеки един компонент на Pro и на класическият Р30. До тогава пък можете да изгледате нашето обстойно фотографско видео ревю „Как снима Huawei Mate 20 Pro - ревю с над 100 снимки и видео направени с тройната Leica камера“.