Благодарение на поредица от видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате много добре смартфона в ръката ми. Това е Huawei P30 Lite, в характерният цвят Peacock Blue. За смартфона накратко можем да синтезираме:

 

Че има много красив и запомнящ се дизайн работи с 2 SIM карти, дебел е само 7.4мм и тежи 159гр. Дисплеят е IPS LCD с 6.15" диагонал и резолюция 2312х1080 пиксела. Централният процесор е 8-ядрен 12nm Hisilicon Kirin 710, графичният Mali-G51 MP4, а RAM паметта 4GB. Вградената в смартфона памет пък е 128GB, които забележете - посредством microSD, могат да нарастнат с до 1TB. Батерията, която захранва всичко това е Li-Po акумулатор с 3340 mAh заряд, а в комплект с телефона получавате и бързо 18W зарядно с което за един пълен заряд са ви нужни едва 105 минути.

 

 

Всичко е ясно – този смартфон си заслужава, а и цената му не е никак висока…но не пропускаме ли нещо?! Да, все още не сме отговорили на въпроса „Как снима Huawei P30 Lite?“. Ще го направим нагледно тук, в това фотографско видео ревю, в което ви очакват не само характеристики и коментари, а и много тестови снимки, които направихме специално за вас.

 

 

Huawei P30 Lite е смартфон, с който можете да направите снимка, която последствие да разпечатате на плакат и качеството ѝ да бъде много добро. Това се дължи на факта, че основният сензор на P30 Lite е цели 48 MP, което означава, че снимката във формат 4:3 е 8000х6000 пиксела.

 

 

Тази голяма резолюция ви помага за още нещо. Ако направите общ кадър и последствие искате да изрежете от него само пределен детайл, новата снимка отново ще е с достатъчно добро качество. Апертурата на този сензор е f/1.8, което ви позволява да снимате при по-слаба осветеност, без да използвате светкавицата. При пълен мрак, на помощ идва силната LED светкавица, която има диапазон на качествено осветяване от около 4 метра.

 

 

Нея обаче ще ви се налага да използвате наистина рядко, при положение, че Huawei P30 Lite има на разположение много добър нощен режим. При него се снима отново във формат 4:3, но с  12MP.   Вторият сензор от общо трите върху гърба на смартфона е ултраширокоъгълен, 12мм с 8MP еквивалент.

 

 

С негова помощ можете да снимате много красиви пейзажи и групови снимки, в които няма да има нужда да казвате „Хайде дръпнете се по-навътре, че излизате от кадъра“.

 

 

 

Последната камера е спомагателна на основният сензор при така наречените снимки с „Ефект Боке“, при които обекта на преден план е на фокус, а фонът зад него е размаза. Тук впечатление ни прави, че камерата на смартфона се справя отлично с изрязването и наслагването на кадъра при крайният резултат.

 

 

В допълнителните настройки, можете да активирате различни творчески режими, като 3D панорама, Time-laps, сканиране на документи, разпознаване на храна, стикери и Light Graffiti, Silky Water и Star trails, които използват дълга експоция и правят много красиви и ефектни кадри за споделяне в социалните мрежи.

 

 

Един от основните козове на камерите при Huawei смартфоните е изкуственият AI интелект. Благодарение на него няма абсолютно никаква нужда да мислите, какви настройки ще направите преди да снимате, да пуснете определен филтър, светкавица или конкретен режим.

 

 

Единственото което трябва да направите е просто да насочите камерата към обекта, който искате да снимате и да натиснете спусъка. AI сам избора и то много бързо една от общо 22 зададени категории със специфична цветова температура, осветеност и контраст. Няма да изброяваме всички, но ще споменем само, че камерата сама разпознава дали снимате фойерверки, автомобил, храна и дори може да различи, дали пред камерата стои куче или котка.

 

 

Тоест напълно можете да се доверите на AI. Единственото с което можете да помогнете е да натиснете с пръст по екрана определена зона, която искате да е на фокус. Но това е само в случай, че има много обекти и искате конкретен да е на фокус. По същия начин, можете да увеличите и яркостта в конкретна зона. Това ще ви е много полезно, ако снимате пейзажи с по-неравномерно осветление.

 

 

AI е наличен и при предната камера, където смартфонът има зададени 8 категории в реално време. Селфи камерата на P30 Lite е 24 MP, с апертура f/2.0. Тук можете да използвате Портретен режим, при който са налични настройки за ретуширане, разкрасяване и допълнителни ефекти.