Ако трябва да степенуваме трите основни функции които използваме в един смартфон – как биха били подредени те? Разговори, браузване, снимки…или пък снимките са преди браузването, че дори и преди разговорите?! За никой не е тайна, че днес смартфоните снимат с качество съпоставимо с това на DSL фотоапаратите. Особено когато в ръцете си държим Huawei P20 Pro – най-добрият смартфон за снимки света към момента.

 

 

Благодарение на поредица от подробни видео ревюта които публикувахме в Digital.bg, вече познавате този телефон доста добре, но най-интересното ревю оставихме за накрая, защото за него ни бе нужно малко повече време в което да направим поне 1000 снимки в различни условия. В следващите редове ще се постараем да ви покажем по-интересните от тях, като през това време, ще споделим информация и преки впечатления от общо 4-те камери на новият Huawei P20 Pro.

 

 

Три от тях се намират върху гърба. Това е първият смартфон който има 3 Leica камери с общо 68MP групирани така: 40MP основен RGB, 20MP монохромен и 8MP телефото. Достатъчно голям ресурс за снимки с висока детайлност, острота, контраст и точност на цветовете. Преди да стартираме камерата за тестовете ни ще кажем, че дори когато е изключен P20 Pro може да прави бързи снимки чрез двойно натискане на бутона за намаляване на звука.

 

 

А сега да погледнем детайлността в специалният режим с 40MP. Специален защото стандартно камерата в „Автоматичен” снима с 10MP при които обаче имате една много важна екстра 3х оптично и 5х хибридно приближаване при което не се променя резолюцията на снимката -  3648х2736 пиксела.

 

 

Но да тестваме нагледно специалният режим с резолюция 7296х5472 пиксела. За целта ще ви покажем 5 общи кадъра които са заснети с автоматични настройки - на светло, на слабо осветено, на тъмно, на закрито и черно-бала снимка.

 

 

Сега ще изрежем от всяка снимка отделен детайл с размер 960х720 пиксела.

 

 

Избираме точно тази големина на снимката, защото когато качваме кадър във Facebook, той автоматично компресира снимката ни до този размер. На база това което виждате на екраните си, можем да кажем P20 Pro не просто издържа теста ни, а дори ако не знаехте предварително, едва ли щяхте да предположите, че тези отрязъци са малка част от по-големи снимки.

 

 

Оригиналите пък са с качество което им позволява дори да бъдат принтирани в голям формат за постери и афиши. Според изискванията за фотопринт - идеалното фото качество при постер с размери 40х60см се постига от 18MP камера, а Pro ни дава над 2 пъти повече. Замислете се- така Huawei спокойно могат да снимат рекламите си които виждаме по улиците, директно с P20 Pro…а може би го и правят?!

 

 

Без да звучи прехвалено, но възхитата от тази камера не може да бъде скрита. Не случайно в престижната класация на DxОMark, P20 Pro е със 109 точки, с 10 повече от доскорошният шампион Samsung Galaxy S9 Plus, който всъщност вече е дори трети, защото класическият P20 стана втори със 102 точки. Но да оставим статистиката настрана и да продължим с личните си впечатления. Тези снимки са направени с P20 Pro при пълен мрак, като забележете снимани са от ръка.

 

 

Подобен ефект можеше да се постигне и с други смартфони до момента, но единствено с така наречената „дълга експозиция” и задължително фиксиране на статив.

 

 

Като цяло камерата на P20 Pro е конструирана така, че да бъде използвана в динамична среда в която има движение и условията за снимки никога не са идеални. Следващият помощник тук е 4D проследяващият фокус който постоянно измерва разстоянието до обектите и на база това определя идеалните настройки на кадъра. Така бързо движещите се обекти в кадър ще са на фокус.

 

 

Терминът „Изкуствен интелект” присъства в смартфоните на Huawei още от модела Mate 10 Pro, при P20 Pro той вече е усъвършенстван и автоматично разпознава дори породите кучета които снимаме. Той сам разбира как да настрои цветовете, контраста, светлосилата, яркостта и апертурата за всяка снимка и както виждате от кадрите на екраните си – го прави доста добре.

 

 

Ако разбира се се чувствате уверени във фотографските си възможности – можете да заложите и на ръчният „Pro” режим.

 

 

Huawei са основоположници на „Боке фотографията” при смартфони. За първи път видяхме тази екстра при Huawei P9, като при всяко следващо поколение тя беше надграждана, за да видим днес това което имаме при P20 Pro...а то е наистина впечатляващо.

 

 

Разбираме го когато свалим вече направени снимки с дефокусировка на голям екран. Забележете границата между човешката коса и фона. Обикновено тук има много неприятно размазване и дефекти…а такива тук не наблюдаваме.

 

 

Както споменахме по-рано – единият от трите сензора е монохромен. Ако при други телефони черно-белият ефект се постига софтуерно, то при P20 Pro всичко е както при старите лентови фотоапарати на Leica.

 

 

Huawei и тук са се постарали да ни изненадат приятно с различни възможности за персонализация на кадъра. Черно-белите снимки имат един особен чар който става все по-популярен сред любителите на ретрото. Ето какви интересни кадри направихме в една от най-красивите столици на „Старият континент” – Париж.

 

 

Камерата на Huawei P20 Pro снима видео с максимално качество 4K, като при Full можете да се възползвате от оптична стабилизация, а при HD можете да снимате кадансово с 960fps. Няколко интересни тестови видео клипа които направихме за вас ще намерите над тази статия.

 

 

Абсолютно заслужено всички единодушно обявяват Huawei P20 Pro за най-добрият камерафон който днес се предлага на пазара. Доказва го и обемът на видео ревюто в което ви запознаваме с камерите му, а още не сме стигнали до предната селфи.

 

 

Тя е не по-малко интересна и качествена, като освен всичко друго има и различни функции с които успя да ни спечели. По тази причина на селфи камерата сме посветили отделно ревю с много тестови снимки и видео.