Ще напишем 6 думи – Фотография, Боке, Селфи, Zoom, Huawei и Leica. Сама по себе си всяка от тях означава много и има милиони фенове по целия свят, но какво ще се получи ако обединим всичките в едно цяло – изречение състоящо се от 6 съществителни, не новият P10, Huawei P10.

 

 

В поредица от две подробни видео ревюта екипът на Digital.bg вече ви запозна със самия премиерен топ смартфон. Разгледахме дизайна му, като констатирахме, че той значително е надградил предшественика P9. Видяхме всичките 8 ефектни цвята които световно известният Pantone Color Institute е създал специално за Huawei.

 

 

Показахме какво е качеството на дисплея на P10 и обяснихме, защото размерът му е намален с 1/10 от инча спрямо този на предшественика му. Тествахме новия мултифункционален Home бутон с вграден Fingerprint сензор, батерията и хардуера за който никоя съвременна игра не е проблем, дори API Vulkan Need for Speed: No Limits.

 

 

Никъде обаче не говорихме за камерите на Huawei P10, но ви обещахме специално за тях ще направим отделно видео ревю, в което не само ще разберете какви са техническите им характеристики, но и ще видите различни тестови снимки и видео. Ето, че и този момент дойде, настанете се удобно, започваме.

 

12+20MP Leica

Миналата година Huawei ни изненадаха, че техният P9 е първият в света сметфон с Leica сертифицирана основна камера, P10 също има такава, но отново е първи в света със своята предна камера, която отново е Leica и след малко ще разберете как снима тя. Надграждане има и при мегапикселите при задните камери. При P10 разширението е 12+20MP което сумарно ни предоставя камера с цели 32MP. Лещите им са SUMMARIT-H с апертура f/2.2.

 

 

В характеристиките на производителя ще намерите Хибриден Zoom който гарантира повече детайли при приближаване на обекта в кадър. Но как става това при положение, че телефона няма оптично приближаване? Именно заради големият си мегапикселов еквивалент, сензорът дори при 10-кратно приближаване ще пресъздаде обекта в кадър без да нарушава цялостта на образа му.

 

 

Менюто с настройки на камерата се е запазило почти непроменено спрямо това на P9, то се извиква със слайд от дясно и от долу. Реално имате на разположение всичко което и при предния модел.

 

 

Една от функциите на новата Leica Dual Camera 2.0 е изключително полезна - 3D разпознаването на лице. Ако до този момент камерите при телефоните единствено следяха лицето пред тях да е на фокус, то тук вече камерата разпознава всеки един детайл от лицето не като плоска равнина, а като триизмерен модел, за да бъде той с идеалният фокус и цвят.

 

 

Например този монохромен кадър който умишлено направихме в профил – за да бъде изпитанието още по-трудно. Общият кадър е наистина добър, но да погледнем брадата, която в повечето случаи става едно цяло и е размазана. Ще изрежем само един детайл от нея, по същият начин е и при косата, а фона…също има детайл .

 

 

Вече разбирате какво е толкова специалното на 3D разпознаването в комбинация с двойна камера, а това е само един малък пример за голямата им функционалност. Самото фокусиране също е малко по-специално. То е 4 в 1 и съчетава PDAF + CAF + Laser + Depth Auto Focus. Едно изпитание – можете ли да размажете случайно снимка с P10 в автоматичен режим. Ние не успяхме.

 

Динамична осветеност

Huawei P10 има още една полезна екстра, която ще наречем Динамична осветеност. Когато снимате серия от снимки или видео и околната светлина рязко се променя, пускат се лампи, движите се с автомобил по завои или правите снимки на кучето си, то камерата на телефона ви има нужда от време, за да се адаптира към светлината пез която преминавате.

 

 

Тук това става на мига и е невъзможно кадърът да стане прекалено тъмен, светъл или неравномерно осветен. Автоматичният режим на снимки работи много добре, контролирайки AWB, скоростта на затвора и други от функциите, които по-напредналите фотографи могат да регулират и ръчно.

 

Апертура f/2.2

Реално с апертура f/2.2 много рядко ще ви се наложи да използвате светкавица.

 

 

Тази снимка е направена в 7:30ч вечерта и камерата в автоматичен режим е уловила толкова светлина, че не е сметнала за нужно да активира светкавицата. А и друг фактор P10 е разбрал, че снимаме в перспектива и светкавицата му не се активира само на база сензора за околна светлина.

 

 

Ако обаче снимате със светкавица, от една страна обекти до около 5 метра ще бъдат добре осветени, а от друга цветовете им ще се пресъздадат максимално реалистично. Това ще се получи, защото телефона разчита на би-тонална LED светкавица.

 

 

В първият момент в който в ръцете ни попадна P10 си казахме "Добре де, а защо няма предна светкавица?", но след като тествахме камерата разбрахме, че освен ако не снимаме при пълен мрак, такава няма да ни е нужна. Предната Leica камера улавя 2 пъти повече светлина от тази на Huawei P9, който също не правеше никак лоши селфита. Апертурата на предната камера е f/1.9

 

 

Характерен момент е, че и предната и задните камери на телефона поддържат функция за натурален боке ефект. Това са снимките в които искате вие или даден обект на преден или заден план да изпъкнат, а останалата част от кадъра да е замъглена.

 

 

Когато снимате видео, максималното качество е 4K, a дори да вървите снимайки, няма да се появи дразнещо трептене, защото камерата има OIS оптична стабилизация на изображението.