Едно от ключовите изисквания, които има почти всеки човек при избора на бъдещият си смартфон добра камера. В наши дни, когато социалните мрежи са ежедневие, хората имат нужда да могат да правят достатъчно качествени снимки със смартфоните си, които последствие да споделят с близки и приятели.

Когато имате отделени хиляди левове за нов смартфон, той със сигурност ще прави хубави снимки. Ако обаче разполагате с по-ограничени финанси, изборът става доста по-труден, но за щастие смартфони, които да покриват критерия „Добра камера“ съществуват и в това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви запознае обстойно с един такъв. Това е Huawei P smart 2021, който благодарение на обзорна поредица ревюта, познавате достатъчно добре. В тях обаче не казахме нищо за камерите му, а ги оставихме за тази фотографска премиера, в която ви очакват множество тестови снимки, коментари и съвети.

 

 

Huawei P smart 2021 е първият смартфон от тази серия, който има върху гърба си четворна AI камера. Това автоматично му отгръща много фотографски възможности.

 

 

Ще започнем с най-горният сензор е 8MP и е ултра широкоъгълен 120°. С негова помощ можете да правите не само семейни снимки с много хора в кадър, но и страхотни панорамни сними, когато се разхождате в планината или сте на почивка. Освен снимки, с тази камера можете да снимате и шорокоъгълно видео.

Стандартно видео и такова с до 6х цифрово приближаване снимате и със следващата камера. Това е и основният сензор на P smart 2021. Който има на разположение цели 48MP. Едно от основните преимущества на многото мегапиксели е възможността от един общ кадър, да отрежете определен детайл, без да се наруши значително качеството му. Тук разбира се важен фактор е и светлосилата, а този сензор може да се похвали много добра. F/1.8 ви позволява да снимате на места с по-ограничена светлина, без да има огромен „шум“ в крайния резултат.

 

 

Тук Huawei са подбрали към SuperSpectrum сензора си и най-подходящия интелигентни AI изкуствен интелект, който посредством специални алгоритми подбира най-правилните настройки на експозицията за всеки отделен кадър. Реално за вас остава единствено да натиснете спусъка в момента в който искате кадъра да се запамети. При снимки изключително ограничена околна светлина, на помощ идва Нощният режим. В него можете както автоматично, така и ръчно да промените светлосилата по ISO и скоростта на затвора. Единственото услови за реализирането на кадъра е да стоите неподвижно и камерата да стои в ръката ви, колкото се може по-стабилно.

 

 

Този сензор е 2MP и играе спомагателна роля при снимки с така наречният „Ефект Боке“. Той измерва дълбочината на кадъра и благодарение на него, основната камера осъществява прецизното изрязване на контура на обекта, който искате да остане на преден план, а останалата част да бъде размазана. Както е видно от снимките на екраните ви, „Боке“ тук е с качество съпоставимо с това на флагман смартфон. Тази снимка е направена с популярният Huawei Mate 30 Pro.

 

 

Най-долният сензор е 2MP Macro. От опит можем да ви кажем, че ако веднъж сте имали смартфон с такава камера, последствие тя ще ви липсва при всеки следващ, който я няма. Макро камерата ви позволява да правите много близки снимки на обекти с идеална фокусировка и детайлност. Ще ви дадем за пример този часовник, по същия начин можете да снимате бижута, насекоми, растения и други обекти, които искате близко и детайлно.

 

 

Нашият съвет е, ако искате максимално добър детайл, е да снимате на места с добра осветеност. Ако искате да правите снимки от екстремно близко разстояние, то можете да се възползвате от функцията за Супер макро, при която фокуса е статичен. Тя се намира в слайд менюто долу и ще се види след натискане на „Още“.

 

 

В него има и други интересни опции. Сред тях са рисуване със светлина, панорамни  снимки, забързано движение, стикери и други. Ако се чувствате достатъчно уверени във фотографските си познания или просто искате да експериментирате, от тук се активира и PRO режима, при който всички настройки преди реализирането на снимките се правят ръчно.

Предната селфи камера на Huawei P smart 2021 е вградена централно в горната част на дисплея му. Сензорът тук е 8 MP с апертура f/2.0, който както вече ви споменахме позволява детайлни снимки, дори на места с по-ограничена светлина. Тук, а и при основната камера, можете да се възползвате от Портретен режи. При него можете да приложите както някои готови ефекти и фонове, така да активирате разкрасяващ режим, който премахва дефекти по кожата, прави очите по-изразителни и контурите по-меки. Ето каква е разликата със и без този режим. Режимът е активен и по време на видеозапис.