Днес голяма част от потребителите купуват смартфоните си с едно основно изискване – да правят колкото се може по-хубави снимки. Huawei P Smart 2019 е един от смартфоните които без да струват цяло състояние, могат да се похвалят, че притежават доста сериозни камери, с които могат да правят снимки, съпоставими с качеството на DSLR фотоапарат.


Благодарение на поредица от видео ревюта които Digital.bg му посвети, вече познавате всеки един компонент на новият Huawei P Smart 2019, но все още не сте видели качеството на снимките които правят камерите му.

 

 

В това специализирано фотографско видео ревю, ще ви покажем нагледно десетки от тях, както и ще ви дадем няколко важни съвета – как да снимате правилно със смартфона си.

 

 

Върху гърба на новият P Smart има 2 камери. Основният сензор е 13MP, a помощният 2MP. Както и сами се досещате, с помощта на втората камера, ще можете да правите снимки с "Ефект Боке". За разлика от другите смартфони с ниска цена, при които просто софтуерно е маркиран един крък, който стои на фокус, а всичко около него е дефокусирано - тук "Бокето" си е напълно реално. Без значение дали снимате портрет на човек в кадър или друг обект. Ако приближим, ще видите, че границата между него и останалата дефокусирана част е направена много прецизно. Софтуерът на телефона работи отлично.

 

 

 

Тук е моментът да акцентираме върху едно големите софтуерни качества на камерата на P Smart от 2019 година е AI изкуственият интелект, за който научваме още преди да сме включили смартфона - посредством логото върху гърба. AI Camera идентифицира в общо 22 категории, 500 обекта в реално време. Това означава, че камерата разбира какво точно снимате и на база това прави идеалните настройки на кадъра. На вас остава просто да натиснете спусъка и да реализирате снимката си. Всички кадри които ви показваме тук са направени в автоматичен режим, без никаква ръчна намеса или постобработка от наша страна.

 

 

AI изкуственият интелект има множество приложения, като например възможност камерата да разпознава определни обекти и да ги търси онлайн в Amazon, след което да ви показва къде можете да ги купите с най-ниска цена.Сега кликвате върху изображението и готово – покупката е реализирана. В същия слайд от функции, можете да активирате ртази която разпознава определени обекти и ви дава информация за тя.

 

 

Много полезно в случаите когато пътувате и искате да научите повече за паметник или сграда която не познавате. Имате също така директен преводач. Да речем, че пред себе си имате надпис на китайски…никакъв проблем, просто активирайте приложението и на дисплея си ще получите преведеният текст.

 

 

Аперурата на камерата е f/1.8, което автоматично ви позволява да снимате при по-слаба осветеност, без да използвате светкавицата. Ако пък решите да снимате със светкавица, то диапазонът на качествено осветяване при тази тук е около 3 метра.

 

 

По-рано споменахме портретният режим. При него можете да направите различни ръчни настройки, както и да ретуширате кожата на лицето в кадър чрез „Beauty“ функцията.

 

 

Huawei са известни със своите нощни снимки при флагманите от сериите P20, Mate 10 и Mate 20. При P Smart 2018, също можете да се възползвате от този режим, при който дългата експозиция може да се прави от ръка, без да ви е нужен статив или да поставите телефона някъде статично.  

 

 

В допълнителните настройки имате още „Ultra snapshot“ който ви позволява при изключен дисплей, чрез бързо двойно натискане да правите снимка. Можете да пуснете и GPS таг, който ще добавя във файла на всяка снимка информация за точното местонахождение, където е била направена тя.

 

Предната селфи камера на P Smart 2019 е 8MP. При нея също има AI селфи ефект който разпознава измежду общо 8 готови сцени, за да реализира идеалният кадър. Ето и серия от тестови снимки.