Благодарение на поредица от видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате много добре Huawei Nova 5T - един смартфон, който нагледно доказа, че за по-малко пари можете да получите повече в сравнение с конкурентите в този ценови клас. По-красив дизайн, по-качествени материали, по-голям дисплей, по-мощен хардуер и по-добра батерия. Реално параметрите на Nova 5T са такива като на същински флагман. Твърдението е напълно в сила и когато говорим за камерите му, в това ще се убедите и в днешното фотографско видео ревю, в което не само ще споделим впечатленията си от камерите на смартфона, но и ще ви покажем различни тестови снимки направени с тях.

 

 

Ще започнем с малко информация за техническите характеристики на камерите върху гърба. Тук те са цели 4 на брой, като най-горната е ултраширокоъгълна с 16MP еквивалент. Тя е идеална за снимане на панорами или ефектна близка фотография с изкривяване на кадъра.

 

 

Вторият сензор ще наречем основен, защото той се използва при повечето снимки. Мегапикселовият му еквивалент тук е забележете, дори по-голям от този на флагмана Huawei P30 Pro - 48MP ви позволяват дори да направите снимка, която после да се разпечата на билборда. Тази висока резолюция също така ви дава възможността след като направите един общ кадър, да изрежете определен детайл от него, без да се наруши значително качеството му.

 

 

Тук ще направим един много интересен експеримент. Резолюция на снимка направена с Huawei Nova 5T е 8000х6000 пиксела, изрязахме от нея детайл с 4032х3026. Това реално е резолюцията на основната камера на Apple iPhone 11 Pro Max, чийто основен сензор е 13MP. 

 

 

Една камера обаче не е само мегапиксели - основният сензор на Nova 5T е с апертура f/1.8, което му позволява без проблем да правите снимки дори при по-слаба околна светлина.  Същата светлосила маркираме и при споменатите топ модели на Apple и Huawei. В Super Night режим, 1/2-инчовият сензор с в комбинация с изкуственият AI интелект улавя интелигентно колкото се може повече светлина, за да може шумът в снимката да се сведе до минимум. Третият сензор е спомагателен при снимки с "Ефект Боке".

 

 

Той е 2MP и измерва дълбочината на кадъра, за да може обекта на преден план да бъде на фокус, а останалата част зад него да е дефокусирана. Ако приближим вече реализиран кадър, ще забележим, че помощният сензор работи отлично, без ясно изразени дефекти. Четвъртият сензор също е 2 MP, но вече се използва за много близки Macro снимки. Минималното фокусно разстояние е едва 4см. Без значение с коя камера ще снимате, фокусирането става много добре. Наличен е автоматичен фокус който включва фазов и контрастен фокус. Така почти винаги движещите се обекти в кадър са на фокус и няма размазване.

 

 

Менюто на камерата при Huawei Nova 5T е направено много добре. Всичко е лесно достъпно и интуитивно. От настройки можете да избирате резолюция, GPS таг който добавя към файла на всяка снимка информация с точното местонахождение където е била направена тя, воден знак, грид, гласови команди за снимане или автоматично снимане при улавяне на усмивка в кадър. Камерата може да снима и дори когато телефонът е изключен. За целта трябва да натиснете 2 пъти бързо долната част на курсора за звука. в дясно.

 

 

Избирайки "More" от менюто с настройки, можете да активирате и други интересни функции на камерите. Тук са сканиране на документи, добавяне на стикери, филтри, HDR за снимки с неравномерно осветяване и много цветове, кратки движещи се снимки забавено и забързано видео. При стандартно видео максималното качество във формат 16:9 е 4K. От тук можете да активирате и режима "PRO", където всички настройки преди реализирането на кадъра се правят ръчно.

 

 

При предната селфи камера на Huawei Nova 5T ни очаква поредна приятна изненада. Сензорът вграден в дисплея е забележете цели 32MP, което гарантира, че снимката ще бъде реализирана с максимално добра детайлност.  Тук е налично 4-в-1 сливане на пиксели, което създава по-ярки и по-ясни селфита.

 

 

Освен това е налична и AI технологията която балансира експозицията и подсветката, а успоредно с това и оптимизира фона. Апертурата е f/2.0 което е реципрочно със селфи камерите на флагмана P30 Pro и е значително по-добре в сравнение с iPhone 11 Pro Max, чиято селфи камера е 12 MP с апертура f/2.2.

 

 

 

Без значение дали снимате с предната или с основната камера, в Портретен режим има възможност да се възползвате от разкрасяваща функция и от различни филтри които да правят кадъра по-ефектен, подходящ за споделяне в социалните мрежи. За тях и по-конкретно за сторитата си, можете да използвате режима "AR lense", където да добавите анимации към лицето си.