Вижте още: Huawei Mate 9 - Хардуер, Дисплей и Батерия

 

Тези от вас които следят Digital.bg знаят, че часове след премиерата му на родна земя, ние ви запознахме подробно със смартфона Huawei Mate 9. Тогава ви обещахме, че съвсем скоро ще направим и подробно ревю в което да ви покажем как снимат неговите камери, а повярвайте ни, те наистина са впечатляващи. Е, този момент дойде, така, че нека не губим повече ценно време, а ви отговорим детайлно на въпроса „Как снима Huawei Mate 9”.

 

 

Още тук ще отбележим нещо важно - флагманът P9 беше първият смартфон на Huawei който използва Leica сертифицирана камера, някои хора смятат, че камерата на Mate 9 е същата, но грешат...спокойно, по-добра е. Реално това е второ поколение, при което са излекувани някои макар и незначителни "детски болести" които имаше P9.

 

32MP Камери

За хората търсещи много мегапиксели, ако съберем ресурса на двете камери, тук той сумарно прави цели 32MP. Долната камера е с 12MP цветен сензор с OIS оптична стабилизация и работи само в стандартен режим на снимане, горната е с 20MP монохромен сензор който работи постоянно. Как разбрахме, коя от двете камери точно коя е ли? Теста е много лесен - просто закриваме всяка с пръст при различни режими. Като не забравяйте после да почистите отпечатъка – често мръсната камера е основната причина за разваленият кадър, не само тук. А при Mete 9, именно благодарение на комбинацията от две камери, може да се постигне почти идеален ефект „Боке”.

 

 

Черно-бялата фотография също е на ниво, а прекрасното черно при комбинирани между двете камери снимки, идеално се пренася и в цветният кадър. Също оставаме приятно изненадани и от кадрите които камерата реализира при слаба околна осветеност. Тук е момента да споменем и какви са характеристиките на сензора – той е направо огромен за смартфон 1/2.9", 27мм еквивалент FoV и Апертура f/2.2. Възможностите които ни се разкриват са ISO в диапазона 50-3200, скорост на затвора от 30-1/4000 секунда, компенсация на експозицията от -4 до +4  и баланс на цветната температура от 2800 до 7000 Келвина. Фокусът е автоматичен и е доста прецизен. Той е идеалната комбинация между фазов, проследяващ и лазерен, така опасността неволно да размажете снимка се свежда до минимум.

 

 

Тук имайте предвид, че всички снимки които виждате в това видео ревю са направени в автоматичен режи, защото по-голямата част от потребителите предпочитат да снимат в Auto. Разбира се, за по-запалените фенове на фотографията Huawei са добавили и много подробен ръчен режим за настройки. При него софтуерните възможности на камерата са съпоставими, че дори и еквивалентни на тези при DSR фотоапарат. Включително, една много важна екстра – можете да снимате в RAW формат, който е много по-удобен за последваща обработка и ви оставя повече възможности за персонализация.  

 

 

Много важна екстра, особено когато снимате видео е оптичният Zoom. Той е двукратен и реално не влияе на качеството на видеото, защото както знаем цифровият, при всяка следваща фаза на приближаване го влошава все повече. Когато приближавате кадъра се появява още един проблем, дори най-лекото потрепване на ръката ви, води до сериозно разклащане на картината. При Mate 9, Huawei са интегрирали решение и то се нарича оптична стабилизация. В този видео тест виждате един и същи приближен кадър с оптичната стабилизация и оптичният Zoom на Mate 9 и без OIS, с цифров Zoom при друг смартфон от флагмански клас. Иначе максималното качество което можете да постигнете при видео запис е UHD с 30fps или Full HD с 60fps.

 

 

По традиция за Huawei, софтуерните филтри, режими и настройки на камерата са много и доста функционални. Дори само, за да ви ги покажем подробно ще са ни нужни две отделни видео ревюта – така че ви предлагаме да видите едно кратко демо с разходка по тях.

 

 

Макар и не пряко, но големият 5.9" дисплей на Mate 9 се отразява и на правенето на качествени снимки. На него много по-добре можете да кадрирате и да добивате реална представа, как ще изглежда след това кадъра на голям екран. При много смартфони сме наблюдавали следната ситуация – снимката на дисплеите им изглежда яко, но свалим ли я на компютъра си, вече е къде къде по-зле – е с Mate 9 не откриваме подобен проблем.

 

 

Предната му селфи камера е 8MP с апертура f/1.9 и Full HD видео разширение. Тя също се справя чудесно, дори при снимки със слаба околна светлина. При нея е налична почти съвършена функция за допълнително разкрасяване, която освен всичко друго може да се използва и за забавление – ето как се превърнах в извънземен.