Това на екраните ви е Huawei Mate 30 Pro, с който в поредица от видео ревюта Digital.bg ви запозна обстойно. Благодарение на тях разбрахте вече знаете почти всичко за този топ флагман модел, но все още има нещо, което предстои да разберете. Това е нагледният отговор на един въпрос, който със сигурност интересува повечето от вас „Как снима Huawei Mate 30 Pro?“ Да, отговорът е ясен „Страхотно!“, което е напълно очаквано, предвид, че смартфонът е на първа позиция в престижната фотографска класация на DxOMark. Но тук ще ви покажем обстойно всичко в менюто на камерите и какви възможности имат те.

 

 

Ще започнем с това, защо Mate 30 Pro има 4 камери и коя за какво служи. Средностатистическият потребител най-често снима с тази в долният десен ъгъл. Тя е 40MP с апертура f/1.6 и е активна от 1х до момента в който приближаваме до 10х. След него Mate 30 Pro прехвърля автоматично към камерата в долен ляв ъгъл. Тя е 8MP, 80мм (Telephoto) и с нея снимате до 30х приближаване на обектите.

 

 

Ако искате да снимате под 1х, тоест да правите широкоъгълни снимки, се активира сензорът в горният десен ъгъл. Той също е 40MP, но е 18mm, което ви позволява да правите Ultrawide снимки. Те могат да се правят и при слаба осветеност, защото сензорът е със светлосила f/1.8. Но как точно снима ще ви покажем след малко. Погледът ни преминава върху камерата в горен ляв ъгъл. Това е така нареченият 3D TOF сензор, който не снима самостоятелно, а е спомагателен и измерва дълбочината на кадъра и подобрява фокусировката.

 

 

Стартирайки камерата от менюто на телефона, пред нас се разкрива добре познатият ни от други смартфони на Huawei фирмен интерфейс. Новост в него е виртуалният „шътър бутон“, който намираме в дясната част на екрана.

 

 

Той е тук заради спецификата на дисплея, който заема периферните части на телефона и място за физически бутон не е останало. При задържане виртуалният такъв може да бъде преместен на удобно за вас място по цялото продължение на дясната страна.

 

 

Първият режим е Aperture (или на български Бленда). С негова помощ може да правите снимки с „Ефект Боке“. Избирайки с пръст по тъчскрийна зоната която искате да бъде на фокус, можете да направите например фона контрастен, а обекта на преден план дефокусиран. С тази скала пък можете да регулирате степента на дефокусировка от съвсем лека, до силно размазана. „Ефект Боке“ можете да използвате и при портретен режим, като тук на фокус винаги ще е лицето, което се улавя и проследява автоматично.

 

 

Теста ни показва, че изрязването на лицето е изключително прецизно и при добро осветление липсват каквито и да е бъгове, каквито са налични при по-нискокачествените камери снимащи в този режим. При тях косата стои като овал около главата на лицето в кадър, доколкото тук се открояват дори отделни кичури. В портретен режим можете да използвате и различни ефект, които допълнително правят снимките още по-интересни. Имате и Beauty функция, която в скала от 0 до 10 разкрасява лицето в кадър посредством така нареченото ретуширане.

 

 

Ще преминем в Нощен режим (Night), в който Huawei Mate 30 Pro снима с три от камерите си, в зависимост от това колко близко искате да бъдат сниманите от вас обекти. От 1х до 10х снимате с 1/1.7" сензор с апертура f/1.6, когато правите снимки с Wide, 0.7x, 0.8x или 0.9x, сензорът е с размер 1/1.54" и с апертура f/1.8.

 

 

Това ви позволява да снимате висококачествени снимки на тъмно, без светкавица, дори да целите да уловите повече обекти в кадър, както да речем при пейзаци. Всички настройки тук стават ръчно, но ако все пак решите, че искате да ги направите ръчно, можете да регулирате скоростта на затвора от ¼ секунда, до цели 32 секунди, светлосилата по ISO от 100 до 1600.

 

 

Светлосилата може ръчно да се увеличи до цели ISO409600, но това е възможно само в PRO режим.

 

 

Него както и останалата част от функциите на камерите на  Huawei Mate 30 Pro ще ви покажем във втората част на това фотографско видео ревю. Интересното тепърва предстои.