Как снима Huawei Mate 30 Pro? Това със сигурност е въпрос който интересува феновете на мобилната фотография, защото този смартфон към момента държи челната позиция в престижната фото класация на DxOMark. В първата част на фотографското видео ревю, което Digital.bg посвети на камерите на Mate 30 Pro, отговорихме нагледно какви са видове камери на смартфона, как се справят със снимките с „Ефект Боке“ и с тези през нощта. Но това не е всичко, време е да продължим с другите интересни неща, които могат тези камери.

 

Huawei са известни с изключителните възможности за приближаване, които имат камерите на смартфоните им, но Mate 30 Pro надминава всичко, което сме виждали до момента. Това е снимка заснета в широкоъгълен режим, тази в стандартен, приближаваме в 3х оптичен, тази е с 5x хибриден,  а тази 30x дигитален  Zoom. Приближаването е активно и по време на видео запис, като тогава максимумът е 10х. Когато снимате широкоъгълно видео, то е с още по-голяма зрителна площ, дори в сравнение с Huawei P30 Pro. Не само това обаче е новото при видео възможностите на Mate 30 Pro. Това е първият смартфон на бранда, който снима в 4K Ultra HD качество с 60fps.

 

Повечето кадри в секунда гарантират изключително плавно и реалистично движение. Най-добре ще забележите това, когато снимате движещи се хора или автомобили.  Видео камерата на Mate 30 Pro може да снима и с много по-голям fps, но тогава вече се постига забавеният Slow Motion ефект. Тук също Huawei са направили сериозен ъпгрейд. При P30 Pro максималното забавяне беше 960fps в HD качество, същите възможности има  и Samsung Galaxy Note 10, а Apple iPhone 11 Pro снима във Full HD с максимум 120fps. А сега, какви са възможностите на Mate 30 Pro. Ако искате да снимате във Full HD качество, максимумът е 960fps, а в HD - забележете, цели 7680fps. Ето това вече е наистина бавно и супер ефектно.

 

 

Dual View режима ви дава възможност да снимате в двоен прозорец едновременно с две от камерите на телефона, като използвайки опцията за приближаване, да сменяте стандартният и телефото сензора, докато широкият стои статично. Функцията, както и Slow-Mo се извикват от менюто „More (Още)“. От тук се активира и забързаното „Time-Laps“ видео в което може да снимате както автоматично, така и ръчно. При 15х камерата ще прави по една снимка на всеки 0.5 секунди, а при 1800х на всеки 60 секунди. Така можете да снимате залеза, облаци или друго ефектно видео.

 

За ефектни фотографии спомага и режима Light Painting. Тук имате 4 подрежима. С първия можете да снимате трафика, в който светлините на автомобилите ще стоят като светлинни линии. Подобен е принципа и на Light Graffiti при които рисувате със светлина. Star Trails размазва ефектно звездите в небето, а имате и специален режим който замазва водата в реки и водопади, като ѝ придава жив вид. Споменавайки звезди, не можем да не отбележи, че Mate 30 Pro прави и страхотни детайлни снимки на нощното небе в Night режим. Благодарение на 30х приближаването пък можете да направите изключително красиви снимки на луната. Когато снимате документи, изкуственият интелект на камерата маркира с рамка кадър само зоната в която има текст и при снимане я изрязва с подобрена детайлност и контраст.

 

 

Можете да активирате монохромен режим, но има един още по-ефектен, който се активира от тук. Това е AI цвят, благодарение на който камерата улавя автоматично човека в кадър и оставяйки всичко около него черно-бяло, прави само тялото му цветно. Посредством иконата с кинолента можете да активирате и други творчески видео филтри.

 

 

Ако сте уверени във фотографските си познания, можете да преминете в режим Pro. Тук всички настройки се правят ръчно. Можете да мерите фокуса по различен начин, да регулирате светлосилата по ISO, скоростта на затвора, експозиция, степента на фокусуровката и баланса на бялото. В този режим можете да се възползвате и 409600 ISO за нощни снимки, светлосила която нямате в автоматичен режим.

 

 

Предната селфи камера на Huawei Mate 30 Pro е доста сериозна и отново е двойна. Основният сензор е 32MP, 26мм широкоъгълен, с размер 1/2.8" и светлосила f/2.0. В резултат правите много качествени снимки с едва доловим шум при минимална околна светлина. Предната камера ви позволява да използвате нощен режим на снимане, както и портретен. При него на помощ идва вторият сензор, който е 3D TOF.

 

 

Той ви позволява да правите снимки с дълбочина използвайки „Ефект Боке“. Предната камера на Mate 30 Pro има на разположение различни ефекти и Beauty режим за разкрасяване. Той е активен и по време на селфи видео, като качеството на записа е 1080p с 30fps.

 

 

Ако искате да добавите на лицето забавна анимации – използвайте AR функцията. Тук е интересно, че анимираният образ не само отваря устата си заедно с вас, но изразява още емоции, с мимики по лицето. С тази функция можете да снимате видео клипове или да запазвате гифове.