По време на MWC 2019 в Барселона, станахме свидетели на няколко различни премиери на флагман смартфони за хиляди левове. Интересното обаче е, че въпреки високата цена, камерите на повечето от тях не успяха да ни впечатлят с нещо особено и нечувано до момента. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже в детайли камерата на един смартфон който вече е на почти половин година, а все още се слави като един от най-добрите камерафони които можем днес да намерим на пазара. Уважаеми дами и господа – Huawei Mate 20.  

 

 

Емблематичният квадрат, дело на партньорството между Huawei и Leica - това е комбинацията от три камери и светкавица върху гърба на Mate 20, същата имаме и при другия флагман Mate 20 Pro. Като това прави двата топ модела разпознаваеми и много ефектни. Ако при други смартфони често следва въпросът "Какъв модел е?", то в тези случаи е ясно, че в ръката си държим един от двата флагмана на Huawei които имат четворният квадрат, който е вдъхновен от дизайна на LED DLR фаровете на Porsche 918 Spyder. Но да оставим дизайна настрана, по-интересното се крие зад тези стъкла, а именно сензорите. Те пък от своя страна от софтуера който и управлява и възможностите на изкуственият интелект който му партнира.

 

 

Единият сензор, който условно наричаме „основен“ е 12MP RGB. Той е с апертура f/1.8 и размер 1/2.3". Ъгълът на заснемане е 27мм. Ето няколко тестови кадъра които направихме с него. Тук много добре работещ е и режимът „Aperture“ в който снимате с „ефект Боке“. Ако искате да приближите обекта в кадър, без да разваляте качеството, активирате вторият телефото обектив с 8MP и цели 52мм. Третият сензор е шрокоъгълен 17мм с 16MP. Разликата спрямо стандартните 27мм е осезаема. 

 

Идеално решение за снимки с много хора в кадър, за архитектура по време на екскурзии и за какво ли още не.Дори по-нестандартни приложения, като например това, че често ни се иска да снимаме нещо красиво от съвсем близк оразстояние. В повечето случаи, за да бъде то на фокус имате нужда от минимално отстояние от поне 5см. При Mate 20 използвайки широкоъгълният обектив, от само 2.5см можете да направите не само кадър който ще бъде с безупречен фокус, а и ще улавя много повече. Да изберем например циферблата на този часовник.

 

 

Всеки смартфон има автоматичен режим на снимане, при който просто натискате спусъка. Това обаче е нищо на фона на AI изкуственият интелект който има камерата на Huawei Mate 20. Това е много сложен алгоритъм, който се самообучва на база вече направените снимки и тека след време кадрите стават още по-съвършени. AI разпознава над 1500 сценария в 25 категории и така сам може да разбере каквто точно снимате и при какви условия, за да може на база това да избере кой от трите сензора да активира и последствие да направи идеалните настройки на кадъра, колкото се може по-прецизно.

 

 

Huawei са ни дали възможност и за ръчни настройки в „Pro“ режим, но при наличието на AI тази функция почти не се използва или я ползват само професионални фотографи. Макар че тук ще отбележим нещо интересно – направихме състезание между професионален фотограф който снимаше с ръчни настройки в режим „Pro“ и случайно избран човек на улицата, който просто натисна спусъка на камера в „Auto“. Не само, че вторият начин е в пъти по-бърз, а и крайният резултат е по-добър.  

 

 

Едно от големите качества и респективно преимущество пред конкурентите на Huawei Mate 20 са снимките при по-слаба осветеност или дори почти пълен мрак. Тук можете да правите снимки с „дълга експозиция“, без да ви е нужен статив. Да, това са кадри направени от ръка, при които обективът е бил отворен в продължение на няколко секунди.  С този режим също така идеално се балансират сцени с висока контрастност. Камерата има още доста различни настройки и режими от които можете да се възползвате в зависимост от личните си предпочитания и настроения.

 

При видео заснемане максималното качество е 4K, като можете да снимате в 1080p с 60fps, а при 720p имате възможността да снимате забавено с 960 кадъра в секунда. За киноманите, добрите новини са 21:9 заснемане, HDR и възможност да подробна постобработка.

 

 

Предната селфи камера на Huawei Mate 20 е не по-малко впечатляваща. Тя е цели 24 MP с аперура  f/2.0 която автоматично ви позволява да правите снимки с минимален шум при ограничена околна светлина.

 

 

Камерата е широкоъгълба  26мм и побира в кадър много повече в сравнение с повечето други селфи камери. Тук имате различни настройки, включително и разкрасяващ режим, който определено се справя повече от добре.