Вижте още: Huawei Mate 10 Lite - Дисплей, Хардуер и Батерия

Вижте още: Huawei Mate 10 Lite - Дизайн и Цена

 

Как снима Huawei Mate 10 Lite и по какво се отличават направените с него снимки от тези които прави флагмана Huawei Mate 10 Pro? Това са въпроси които вероятно интересуват повечето от вас. В това свое видео ревю, от поредицата посветена на премиерният Lite, Digital.bg ще се постарае да ви даде серия нагледни отговори.

 

Разликата между камерите на Huawei Mate 10 Lite и Mate 10 Pro

 

Върху гърба на телефона, една под друга се намират две камери. Сензорите им са 16MP+2MP и с тях могат да се правят страхотни снимки с ефект "боке" и дефокусиране на фона. Това може да става както в реално време, така и последствие, след като вече сте направили снимката си и я разглеждате в Галерия. Ако искате ръчно да настроите зоната за фокусиране по време на снимка, просто кликнете с пръст по екрана на телефона. Ето и серия от различни тестови снимки които направихме с Mate 10 Lite от които ще добиете реална представа за качеството на камерата.

 

 

Тези двойки снимки пък са направени с Pro и Lite версиите на Mate 10. С тяхна помощ нагледно ще отговорим на въпроса който на няколко пъти вече наши зрители и читатели ни задават "Каква е разликата между камерите на двата модела?" 

 

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Pro

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Lite

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Pro

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Lite

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Pro

Снимката е направена с Huawei Mate 10 Lite

 

Максималното качество на видео запис при Mate 10 Lite е Full HD, като тук можете да се възползвате от няколко различни настройки сред които Time Laps или кадансово Slow Motion видео.

 

Основният от двата микрофона на Mate 10 Lite

 

Mate 10 Lite има два микрофона, като единият от тях е шумоподтискащ и по този начин при разговори или видео запис ще се чува основният източник на звук, а околните шумове ще се изолират. Ето и един тест от който ще се убедите в това твърдение.

 

Huawei Mate 10 Lite има двойна основна камера

 

От опит вече знаем, че за да имаме качествени снимки, смартфонът ни трябва да разполага с двойна камера. Това със сигурност е в сила и за предната камера, нещо което е ясно и на Huawei. По тази причина Mate 10 Lite е първият смартфон на бранда който има общо 4 камери - двойната задна и двойна предна.

 

Huawei Mate 10 lite има и двойна предна камера

 

Селфи камерите са 13MP с апертура f/2.0 и допълнителна втора 2MP която се грижи снимките да получават така желаната дълбочина, която единичните селфи камери не могат да постигнат. Както при основните камери и тук също може да се постигне "боке".

Снимка с ефекти "боке" и разкрасяване

 

Ако приближите вече реализирана снимка с този ефект, ще видите, че границата между фокусираната и дефокусираната част е добре изрязана, дори в зоната на човешката коса, където обикновено се появяват проблеми. Разбира се, ако искате максимално качествено "боке", бихме ви посъветвали да използвате основните камери върху гърба. Ето една съпоставка между снимки на човек, направени с предни и със задни камери. Селгито е широкоъгълно и обхшваща кадър с ширина до 120 градуса, така спокойно можете да правите групово селфи, без да се притеснявате, че някой ще остане извън кадъра.

 

Предна светкавица

При Mate 10 lite приятните изненади на спират до тук. Предната селфи камера може да се похвали с още една екстра която Mate 10 Pro няма - светкавица с две нива на яркост. Тестовете ни показват, че тя не изгаря човешката кожа в кадър както се получава при редица други смартфони с предна светкавица. Както виждате от кадрите на екраните си в които сме снимали на тъмно и на светло, съответно със и без светкавица, кожата остава с минимална промяна в отенъка.

 

 

След като вече сте направили портретното си селфи, можете да го редактирате чрез Huawei Beauty 4.0 софтуер който е вграден в Mate 10 Lite. Ефектите за разкрасяване са много и определено не изглеждат прекалено изкуствени. С тази екстра изобщо не ви е нужен Photoshop за обработка на снимки преди публикуване в социалните мрежи. Специално за тях, Huawei добавят и забавни анимации с които можете да си сложите ушички, мустачки, муцунки и други забавни доработки. При снимки, можете да използвате и динамичен режим при който се правят 2-секундни мини видеа които днес са много популярни особено сред феновете на дневните истории в Instagram и Facebook. 

 

 

А сега в случай, че ви е интересно да научите повече за дизайна и техническите характеристики на Huawei Mate 10 Lite, директни линкове към видео ревютата в които ги разглеждаме подробно, ще намерите над тази статия.