Вижте още видео ревютата: 

Смартфон Honor 20 - Тест на дисплей, хардуер, софтуер и батерия

Honor 20 - Красив FullView смартфон с ефектен дизайн и добра цена

 

Honor 20 e един от тези смартфони, които за не много пари предоставят на собствениците си високо качество, красив дизайн, мощен хардуер, интуитивен софтуер и добра батерия. Тази комбинация е голяма рядкост и по тази причина винаги я споменаваме в ревютата си, когато е налична при някое устройство. Благодарение на поредица от видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате много добре параметрите на Honor 20. Няма да ви ги преразказваме, директни линкове към ревютата има над тази статия. Сега ще си говорим за камери и качествени снимки. Останете в следващите няколко минути със специализираното фотографско видео ревю, което посветихме на Honor 20

 

 

Погледнато дори като сухи спецификации, фотографското въоръжение на модела е доста сериозно. Смартфонът има четворна камера с изкустен интелект, който прави прецизно всички настройки за идеалният кадър вместо вас. Той разпознава конкретни сцени и на базо това подбирта правиланата светлосила, яркост, разхост или камера. Да всека от камерите има определена функция за която е предназначена. Основният сензор е Sony IMX586 с цели 48MP.

 

 

Същият използват много топ модели смартфони сред които Xiaomi Mi 9, OnePlus 7 Pro, Asus ZenFone 6, Meizu 16S и Vivo V15 Pro, който струва над 2000лв. Това автоматично е заявка за доста добро качество на изображението. В това и само можете да се убедите от кадрите на екраните си.  Основният сензор е със светлосила f/1.8. Тази бленда ви позволява да снимате в „Нощен режим“ без да използвате светкавица на места с по-слаба осветеност, като „шумът“ в снимката ще е минимален.

 

 

 

Разбира се при снимки на обекти на по-близко разстояние и пълна липса на светлина, можете да използвате LED светкавицата , като диапазонът ѝ на качествено осветяване е около 3 метра. Диодът е светло жъл, а не бял, която помага за реалното пресъздаване от камерата на осветените цветове в кадър.  Големият 1/2-инчов сензор в комбинация многото мегапиксели предоставят максимална детайлност. Ето един експеримент. Ще изрежем този малък детайл от вече направена снимка и той отново е ясно види. Това е невъзможно да се направи с камера с по-малък сензор и по-малко мегапиксели.  ОК, но върху гърба на Honor 20 има още 3 камери, сигурно се питате за какво служат те?!

 

 

Вторият сензор е 16MP и е супер шеркоъгълен. С него можете да правите снимки с цели 117° на заснемане. А за да се неутрализира така наречевният "Fish Eye" ефект, камерата има корекция на изкривяването. Имате още 2 сензора по 2MP всеки, като единият е макро и ви позволява да снимате от разстояние от едва 4см, като по този начин имате невероятна детайлност на малки близки обекти.

 

 

Вторият е с Depth Assist функция и помага при правенето на снимки с "Ефект Боке". Дефокусивровката на Honor 20 е доста прецизна. Ето няколко кадъра, от които можете да се убедите, че изрязването на фона е без забележки.

 

 

Тук опциите за настройка са много и разнообразни, като някои от тях са активни и при предната камера, която ще разгледаме подробно след малко. С основният сензор върху гърба можете да използвате HDR за изравняване на цветовете при красиви панорами с неравномерно осветяване на преден и заден план.

 

 

Moving picture пък записва снимката със секунда продължителност и тя изглежда като жива. Можете да активирате също различни филтри, стикери или режим за документи при който се увеличава контрастността. Имате още и  Light painting, която ви позволява да рисувате със светлина на тъмно, да речем с огън. При снимки на видео максималното качество е FHD, като при него можете да записвате видео със забавено движение с 960fps.

 

 

Предната селфи камера на Honor 20 е вградена в горната лява част на дисплея.  За разлика от голяма част от селфи камери при среден клас смартфони, които са с компромисно качество, тази на Honor 20 е досста добра. Сензорът е 32MP с 0.8µm размер на всеки от пикселите.

 

 

В резултат имате изключително детайлно изображение с добра рязкост и дори да искате да изрежете определен фрагмент от снимката последствие, той ще бъде ясен, без нежелана пикселизация, както при селфи камерите с по-ниска резолюция. Камерата е с апертура f/2.0, което  й позволява да прави достатъчно добри снимки при по-слаба осветеност. При пълна липса на светлина, на помощ идва софтуерна светкавица, която използва подсветката на дисплея, за да освети лицето в кадър.

 

 

За разлика от LED диодите, които „изгарят“ кожата и на снима, тя излиза много по-светла, отколкото е всъщност. При софтуерната светкавица осветяването е по-топло и крайният резултат е доста по-реалистичен. Подобно на основната камера и при предната на помощ при снимки идва AI изкуственият интелект. Определено доста полезно, особено за хора, които са просто потребители и искат само да натиснат спусъка, за да направят идеалното селфи.

 

 

Ако при основната камера „Боке“ ефекта се постигаше с помощта на помощен сензор, тук отново имаме размазване на фона, но то е софтуерно. Камерата прави бързо две снимки – една на фокус и една без, след което ги наслагва една върху друга. Да, когато загледаме вече направените снимки, определено ефектът на е като на основната камера, но въпреки това е много по-добър от този при основните камери на бюджетни смартфони, където просто имате кръгла зона на фокус и дефокусирано пространство около нея. По същата причина – при режима “Stage Lighting” в опциите на Бокето, не виждате директно как ще изглежда кадъра, преди да сте го снимали, чак след като снимате и последвалата софтуерна обработка той се появява на екраните ви.

 

 

От това подменю можете да активирате и други забавни фонове с които да разкрасите снимките си. Този интерфейс е типичен за Honor и Huawei. Как изглежда същото меню при Huawei P30 Pro, можете да видите във видео ревюто над тази статия. При селфи камерата на Honor 20 можете да използвате и някои от допълнителните функции на камерата в менюто „More“ – активни са филтрите, стикерите и движещите се снимки.