Още от Digital.bg: Смартфон Huawei P40 Lite - Тест на дисплей, хардуер и батерия

 

Huawei P40 Lite - един смартфон, който определено заслужава да привлече вниманието ви, ако вече не го е направил. Той има доста интересен дизайн с красиви цветови разновидности. Компактни размери и е удобен за държане в ръка. Дисплеят му е голям и в същото време висококачествен. 
Хардуерът е мощен, а батерията издържа доста. Всичко това звучи малко като от реклама, но не е. В серия от подробни видео ревюта, Digital.bg обективно ви запозна с всички тези неща в новият бюджетен подгласник на флагмана Huawei P40 Pro. За пропусналите да гледат въпросните ревюта. Директен линк по традиция сме оставили над тази статия.

 

 

А сега, тук ще зачеркнем два много важни въпроса, които със сигурност интересуват повечето хора, които проявяват интерес да си купят новия Huawei P40 Lite. Това са "С какво качество снимат всичките тези камери?",  "Как работи софтуера на телефона, след като вече Huawei не използват стандартен Android?" и "Колко струва P40 Lite и къде можем да го намерим с най-ниска цена?"

Обърнат с гръб към нас, P40 Lite има цели 4 камери. Основният сензор е цели 48MP, което ви позволява да снимате кадри с голяма детайлност, от които да можете последствие да отрежете определен фрагмент, без да намалите драстично качеството му. В същото време камерата е с апертура f/1.8, което пък ви позволява да снимате качествено, с минимален шум при намалена околна светлина. 
Споменавайки детайлност, не можем да не отбележим AI изкуственият интелект на Huawei. В частност Ultra Clarity режима му, при който камерата много добре съчетава няколко поредни кадъра в една висококачествена снимка и изключителна детайлност. Вторият сензор е 8MP и е ултраширокоъгълен. Това ви позволява да снимате красиви пейзажи или снимка на много хора в кадър, без някой да се разсърди, че е отрязан. Максималният зрителен ъгъл е цели 120 градуса. 

 


Третият сензор е 2MP и служи за макро фотография, при която акцент за близките обект с добра детайлност, дори от само 4см отстояние от сниманият обект. Четвъртият също е 2MP, но вече е спомагателен, за да мери дълбочината на кадъра при снимки с "Ефект Боке". Както можете да се убедите от снимката на екраните си, контурът между фокусираната и дефокусираната зона е много точен, а кадърът цялостно е много добре издържан. 
Предната селфи камера на Huawei P40 Lite е 16MP с апертура F/2.0. Сигурно сме, че вместо да ви разказваме как снима, ще ви бъде по-интересно да видите направо няколко направени снимки с нея, които реализирахме при различни условия на околна светлина, разстояние до обекта в кадър и използваните настройки, които имаме.

 

 

През 2020г., а и малко преди това, когато на бял свят се пови Huawei Mate 30 Pro, сред феновете на китайският бранд се появиха множество въпроси, свързани с операционната му система. Тук ще споделим впечатленията си от Android 10.0 базираната операционна система с отворен код при P40 Lite. 
Тя е с фирменият потребителски интерфейс EMUI 10.0.1 и работи отлично. Но знаем, че само едно "отлично" няма да ви бъде достатъчно, та нека разгледаме в детайли. Още с първоначалното активиране на телефона, можете да се възползвате от функцията Phone Clone, която ви позволява да клонирате цялата информация от старият си смартфон- включително и доста приложения. 

 


Дори и да не клонирате изцяло съдържание. Можете само да прехвърлите контактите си и Gmail пощата, като и това също става много лесно. Следващата стъпка която можете да направите е регистриране на Huawei ID акаунт, ако нямате такъв вече разбира се. Сега вече имате достъп до фирменият бутиков магазин за приложения и игри - Huawei AppGallery. Той буквално расте с всеки изминал ден. Huawei е доста сериозна компания с огромен ресурс и по тази причина качеството и количеството на приложенията, които намираме тук е доста голямо. 
Ако все пак не намерите някое приложени в AppGallery, можете да го свалите безплатно от APKPure, APK Mirror, Amazon, Aptoide или някой друг third party app store за Android.

В нашето подробни видео "Как да инсталираме приложения чрез AppGallery и MoreApps на Huawei P40 Pro и Mate Xs" можете да видите нагледно, как благодарение на MoreApps свалихме на смартфона различни ориложения за онлайн банкиране, социални мрежи, пощи, HBO Go и Netflix.

 

 

Колко струва Huawei P40 lite? Това е последният въпрос, който със сигурност ви интересува, ако вече сте решили да си го вземете. В свободна продажба, препоръчителната цена на модела е 599лв. Намираме го обаче и в портфолиото на два от родните телекоми Теленор и А1, където при подписване на договор с тарифен план,цената може да спадне значително.

И на финала на тази подробна видео поредица, която Digital.bg посвети на Huawei P40 Lite, ще синтезираме най-характерните и впечатляващи неща, които забелязахме в него. Смартфонът има изключително добро време за автономна работа и много бързо зареждане на батерията. 

 


Хардуерът на телефона е изключително бърз и независимо, че не е флагман, той ви позволява да играете дори най-тежките актуални игри. Още повече, че имате и огромно количество вградена памет. Също така ще акцентираме и върху USB Type-C порта, който все още е рязкост при смартфони в ценовия клас до около 600лв. Също така имате аудио жак, който ви позволява да слушате музика с жични слушалки, докато успоредно с това зареждате устройството си. Нещо, което например не можете да направите с флагмана P40 Pro, освен ако не използвате кейса за безжично зареждане. 
Голям плюс са и 4-те камери върху гърба на смартфона, които не само снимат качествено, но и позволяват на собственика си да се възползва от много и разнообразни функции.