Начините по които можем да се заразим с COVID-19 са няколко, като най-честият е с помощта на ръцете ни. Докоснали сме повърхност, по която има микроскопични, невидими за човешкото око частици от коронавирус, след като сме консумирали храна с ръцете си, почесали сме носа си или сме се докоснали до очите си.

Една от причините СЗО (Световната Здравна Организация) да ни съветва да носим гумени ръкавици е тази, че инстинктивно не бихме започнали да ядем храна с тях, не бихме и търкали очите си. Ако сме с голи ръце, този защитен механизъм е почти сигурно, че няма да сработи.

Тогава на помощ идва изграденият още от ранна детска възраст навик да мием ръцете си не само преди хранене, но периодично, когато сме се докосвали до някаква повърхност. Миенето на ръцете не трябва да е проформа - еднократно докосване до сапуна и изплакване под течаща вода.
Съветите на специалисти са едно миене на ръцете да ви отнема около двадесет секунди. Като то включва обилно сапунисване и стабилно търкане отгоре, отдолу, между пръстите и в пространството под ноктите. Също така е хубаво да се използват специални антибактериални сапуни.

 


Ако нямате изграден въпросният навик или просто сте по-разсеяни и забравяте да миете ръцете си, за вас са се погрижили Google. Те направиха последна 5.4.0 актуализация на своя Wear OS, която ще ви напомня да измиете ръцете си поне веднъж на три часа. На този период от време, приложение ще включва аларма с четиридесет секунден таймер, който отброява времето в което трябва да измиете ръцете си. 
Специалната функция на Wear OS набляга и на това да използвате сапун, а не дезинфектант.

Защото както Digital.bg вече ви информира - сапунът е по-добър срещу COVID-19 в сравнение с дезинфектант за ръце.
Разбира се, можете просто да задържите бутона на Wearable устройството си и да изключите напомнянето, но така няма да помогнете нито на себе си, нито на околните по никакъв начин.
Целта на новата версия на Wear OS е да ви помогне да изградите навик за миене на ръце, като по този начин да повишите личната си хигиена и взимайки превантивни мерки, да се предпазите от опасният за живота COVID-19.

Още от Digital.bg: Смартфоните с Android ще получават ъпдейти за следенето на COVID-19 директно от Google Play