Човешкото око е много сложен орган и не спира да изненадва учените със своите способности, като един от най-големите въпроси, дискутирани в научните среди е свързан с това кой е най-малкият обект, който може да бъде видян от очите ни. Изследователи от публикуваха данни в изданието Nature Communications от последния си експеримент и те разкриват, че ретината ни е в състояние да забележи дори един фотон и това е доста впечатляващо откритие. Припомняме ви, че фотонът е най-малката частица, от която е съставена светлината и всички други електромагнитни лъчения, съобщава DigitalTrends.

 

Досега се смяташе, че хората биха могли да видят между пет и седем фотона, а някои учени изразиха мнението, че това не е максимума на възможностите ни, но не разполагаха с достатъчно прецизна апаратура, за да го докажат. Дори най-усъвършенстваните устройства създадени от човек изискват специална среда с конкретна температура, за да проведат подобен тест и сегашния проект на учените най-накрая намира решение на този проблем. За целта те използват процес от квантовата оптика, който се казва Spontaneous Parametric Down-Conversion (SPDC), като при него специален кристал разделя фотонни лъчи в двойка фотони. 

 

След това детектор ги разделя между двете очи на доброволците, участващи в експеримента, като те са мъже на възраст между 20 и 30 години и се отличават с почти перфектно зрение и са помолени да стоят в тъмна стая в продължение на 40 минути. Oсновното заключение на учените е, че в 51.6% от случаите хората успяват да видят един единствен фотон и тази стойност е достатъчно висока, за да има научна тежест. Учените смятат да използват тази информация в създаването на ново поколение камери за мобилни устройства, предлагащи много по-добри възможности за снимане при липса на достатъчно светлина.

 

Вижте колко мощен е човешкият мозък спрямо този на компютър