Световната пандемия засегна силно производителите на смартфони през първите две тримесечия на 2020. Веригата за доставки се стабилизира през есента, когато видяхме и много нови премиери на флагмани с Android, както и iPhone 12. Последното тримесечие показа, че въпреки ограниченията потребителите проявяват все по-голям интерес към 5G смартфоните.

Следващите 12 месеца ще бъдат още по-динамични както за производителите, така и за крайните потребители. Анализатори на TrendForce прогнозират, че в глобален мащаб ще бъдат продадени 1.36 млрд. смартфона през 2021г. В случай, че изчисленията са достоверни това ще очерта е стабилен ръст от 9% на годишна база, информира GizChina.

Най-голям принос за развитието на мобилната индустрия ще имат 5G устройствата. Според данните на TrendForce продажбите на смартфони с технологията ще надхвърлят 500 млн. броя до края на настоящата година. По този начин 5G смартфоните ще се превърнат в най-бързо развиващия се сектор в индустрията.

 

 

За сранвнение през миналата година бяха продадени 1.2 млрд. смартфона на световния пазар, което е спад от 11% спрямо предходната година. Никога досега не е регистрирано толкова голямо намаление в доставките от премиерата на оригиналния iPhone през 2007г.

Samsung ще запазят лидерската си позиция и през настоящата година, като втората позиция ще бъде за Apple. Проблемите с американското правителство ще задълбочат проблемите на Huawei, които ще отстъпят сериозни позиции през 2021г.

Eдин от брандовете, който ще се възползва от тези процеси е Xiaomi, които ще бъдат третия най-голям производител на смартфони. Другите две компании попадащи в първите път ще бъдат Oppo и Vivo. Конкуренцията ще намали сериозно и цената на гъвкавите устройства.

Това е пазарен сегмент, който в следващите години ще движи цялата индустрия и ще допринесе за поевтиняването на 5G технологията. Всички тези процеси ще направят смартфоните по-достъпни и по-добри в месеците, оставащи до края на 2021г.

 

Още от Digital: Ще преживее ли бизнесът със смартфони още една рецесия