Благодарение на чат платформите ние поддържаме връзка с най-близките си хора, ето защо всяко нововъведение в тази област заинтригува любопитството ни. Питали ли сте се обаче как ще се развият чат платформите в близко бъдеще?

 

Според Tech Crunch, благодарение на развитието на технологиите чат платформите ще отключат потенциала на най-основната форма на комуникация на човека – гласовата. Скоро ще можем да говорим и да слушаме нашите приложения за съобщения, а това е много по-удобно, отколкото да пишем или четем, тъй като човек може да изговори 150 думи в минута, а да напише само 40.

 

Когато ръцете ни са заети, шофираме или просто не искаме да се взираме в дисплея на смартфона си ние ще можем да продиктуваме съобщение и да го изпратим до някой наш контакт без да поглеждаме телефона си или да помолим приложението да ни прочете съобщението, което сме получили наскоро.

 

В момента, достъпът до гласови интерфейси за чат е ограничен. Повечето приложения, все още не предлагат начин бързо да чуем нашите чат известия или съобщения или да взаимодействаме с чатботи чрез гласа си, но това скоро ще се промени.

 

През 2015 година, Facebook придоби компанията Wit.ai, занимаваща се с гласово разпознаване, но все още не са ясни точните планове на Facebook за развитието и внедряването на технологията в услугите на компанията.

 

Миналата седмица ръководителят на Facebook Messenger, Дейвид Маркус, заяви че „не работят активно по никакъв проект“, но добави, че „в някакъв момент ще се развиват все повече и повече възможности и взаимодействията вътре в Messenger и скоро ще се започне  работа по развитието на гласови интерфейси.“

 

Междувременно, Google пуснаха чат приложението Allo, което е свързано с Google асистент и ви позволява да отговаряте на съобщенията, без да въвеждате дори една-единствена дума. С времето Allo се научава да предлага отговори с текст и снимки. Приложението дори може да намери ресторанти за вас и да споделя видеоклипове.

 

След като гласовите интерфейси навлязат, ще имаме нужда и от Bluetooth слушалки, които да ни осигурят микрофон. След това всичко, което трябва да направим е да отворим чат приложението, да продиктуваме съобщението, след това ако желаем да добавим  стикери или GIF файл и да го изпратим,  и всичко това само чрез гласови команди. А това означава, че ще прекарваме все по-малко време, взирайки се в малките екрани на смартфоните си.

 

Вижте 4 полезни чат приложения, които може би не знаете