Qualcomm и MediaTek са най-големите производители на процесори за мобилни устройства в световен мащаб. Архитектурите от Snapdragon сериите водят сериозна конкуренция с атрактивните процесори с Dimensity и Helio брандовете във всички ценови категории. Samsung също имат силно присъствие сред процесорите за смартфони, тъй като са най-големият производител на този тип устройства.

Флагманите на компанията традиционно се продават във версии с Exynos и Snapdragon чипове. Тази стратегия ще продължи и със Samsung Galaxy S22 смартфоните, но също така ще включва още една впечатляваща промяна. Samsung ще използват хардуерни технологии на AMD в разработката на следващия процесор Exynos, което се случва за първи път в сегмента на смартфоните.

Вече ви информирахме, че технологията Ray-Tracing влиза в смартфоните на Samsung с Exynos 2200 процесори. Партньорството между двете компании ще допринесе за популярността на Galaxy S22, но обещава даoкаже влияние върху баланса на силите в пазара на мобилни процесори.

 

 

Причината е, че Samsung ще започнат да използват все повече Exynos процесори в своите смартфони през 2022г. Според данни на AndroidAuthority ни очакват два пъти повече доставки на устройства, които ги използват през следващата година. В момента около 20% от смартфоните Galaxy, които се продават на пазара имат Exynos хардуер.

Корейският производител иска да увеличи значително тази стойност, която ще достигне до 50-60% преди края на 2022г. Най-вероятно Samsung ще продължат да продават версии на смартфоните си със Qualcomm Snapdragon процесори в страни като САЩ и Китай. Другите райони, включително и Европа ще се захранват oт Exynos 2200 и новите чипове с този бранд.

Увеличаването на броя на собствени процесори на Samsung ще изостри конкуренцията с Qualcomm и MediaTek, които сега регистрират най-високи продажби. По този начин можем да очакваме още по-атрактивни смартфони от средния клас с поддръжка на 5G технологията през следващите тримесечия.

 

Oще от Digital: Процесорът Samsung Exynos 2200 ще е бърз, колкото Qualcomm Snapdragon 888