Преди да започнем да говорим за iPhone 12 Pro e добре да са запознаем с единa не толкова новa технология, а именно Лидар или (LiDAR).  

Любопитен факт е, че още през  1969г. с помощта на лазерен далекомер и рефлектор,  поставен  на лунната повърхност от космическия кораб Аполо 11, се определя точното разстоянието от Земята до Луната.  Най – често интерпретациите за тази технология идват от Light (светлина) и Radar (радар). Или най-просто казано тази технология получава информация за отдалечени обекти чрез светлина.

 

На снимката е изобразен лазерен радар от мислята на Аполо 11 на Луната.

 

Как работи технологията може да видите нагледно в нашето видео. За целта се използват камери и лазери след което обектите се осветяват и отразената светлина се обработва и анализира, а крайният резултата е доста прецизно 3D изображение.

Приложения на LiDAR технологията са неограничени, от поддържането на различни инженерни съоръжения - мостове, тунели  до разследване на катастрофи. Сигурно ще се  запитате как става? Технологията създава триизмерен модел на сцената на инцидента и по този начин могат да бъдат установени причините за произшествието, както и средства за евентуалното му избягване.

 

 

Много любопитно е приложенията на LiDAR в анимацията, както и за генериране на така наречената  добавена реалност, при което съществуваща архитектура се цифровизира  до получаването на 3D компютърен модел.

Припомняме ви, че iPad Pro (2020) бе първият продукт на компанията, който разполага с подобна технология. Според  данните LiDAR скенера на iPhone 12 Pro ще бъде по-голям като размери и респективно по-мощен.

 

 

Интеграцията на подобен модул ще подобри AR възможностите на iPhone 12 Pro. Данните от сензора ще са подходящи за правене на по-добри снимки в портретен  режим, тъй като се гарантира, че размазването на фона е възможно най-прецизно.

 

Предполагаема снимка на LiDAR скенера на iPhone 12 Pro.

 

Очаква се разработчиците на приложения да проявят голям интерес към LiDAR скенера и да оптимизират тази функционалност за своите приложения. За да осигурят достатъчно пространство от Apple ще променят позицията на микрофона и LED светкавицата, които вече ще бъдат в централната част на камера модула на iPhone 12 Pro.

 

Очаквайте още интересни новини и виде на www.digital.bg