Ограниченията заради COVID-19 падат с всеки изминал ден, а бизнесът започва да прави сериозни планове как би изглеждало завръщането в офиса. През последните десет години иновациите в комуникациите и технологиите, съчетани с изискванията на служителите за гъвкави условия на труд промениха коренно традиционния бизнес модел.

В момента все повече от компаниите започнаха да приветстват дистанционната работа или както ние обичаме да казваме работата от вкъщи. Така те вярват че повишават производителността и качеството на служителите си. Тази тенденция не беше позната досега, но с пандемията от COVID-19 и милионите служители, които работиха от домовете си, се промени  нагласата на целия бизнес.

 

 

С падането на много от мерките и ограниченията всички започнаха да мислят каква ще е следващата стъпка в бъдещия работен процес и връщането в офисите. Много изследвания в интернет показват различни мнения и реакции на работещите от вкъщи по време на пандемията. Едни от тях считат този модел на работа за перфектен, тъй като могат да бъдат гъвкави в работата и същевременно да балансират личния си живот.

Други пък са на мнение, че изолацията е била проблем и с нетърпение са чакали да бъдат отново заедно с колегите си.

 

 

Едно е ясно, технологиите са на много високо ниво в момента. Отделно всички имахме възможност да комуникираме с близките си по всякакви начини, включително и най-популярния до момента Zoom.

И колкото повече пандемията отива към своя край всеки очаква от работодателя си да предприеме конкретни политики, където да избере дали ще продължи работата отдалечено и така да спести много излишни разходи или ще събере служителите отново заедно.

Това е въпрос на който всеки има различно мнение, съгласете се, че много малко фирми бяха подготвени за такъв сценарий. Тоест бяха отиграли възможността служителите да работят от вкъщи с всички рискове за сигурност, оптимизация и продуктивност.

Разбира се в такива ситуации винаги има и среден вариант, който много фирми биха предпочели - хибриден модел. Той комбинира ходене в офиса и работа от вкъщи. Този вариант би бил подходящ, тъй като много от служителите предпочитат да видят колегите си, било то професионално или просто да разменят някоя забавна история.

 

 

Новите технологии вече предлагат уникален начин за работа и комуникация между служители и клиенти независимо от местоположението и глобалната изолация. Освен икономически ефективно, този модел позволява голяма гъвкавост на бизнеса. За повечето от нас комуникацията ще продължи чрез инструменти за видеоконференции и виртуални срещи, технологии, които вече са доказали своята ефективност по време на COVID-19.

От друга страна заетостта  на по-малко персонал  в офисите, има допълнителни предимства. С течение на времето офисите ще намаляват, а това от своя страна ще  оптимизира  разходите, да не говорим за  часовете загубени в задръстванията, които  могат да бъдат насочени към по-продуктивни дейности.

Пандемията предизвика и сериозен ръст в броя на служителите, които използват личен хардуер (лаптопи, настолни компютри, таблети) и софтуер за да комуникират с колегите си. Този феномен доведе до повишаване на ефективността, тъй като  фирмите не се налага да инвестират допълнителни средства в служителите си. Тази тенденция набира сила и повечето работещи са принудени да търсят алтернативи на офис хардуера.

 

 

Отделно гъвкавостта при използването на софтуер за комуникация според личните предпочитания доведе до популярността на услуги като  като Zoom, Microsoft Teams, Google Meet и много други. Хората често имат предпочитания към конкретно решение и не желаят да им се казва, че могат да използват само „официалния“ фирмен софтуер.  
Разбира се, сигурността е ключов приоритет за всички организации, тъй като данните се прехвърлят в интернет и се осъществява достъп до тях от външни устройства. С правилната технология, мерките за сигурност и обучението на служителите рисковете могат да бъдат смекчени.

 

 

Личните устройства често се губят или крадат, осигурявайки възможности за неоторизиран достъп до ценни данни на компанията. Разбира се софтуерът за дистанционно управление на устройства може да помогне да се реши и този проблем.

Без създадена  ваксина против COVID-19, заплахата от нова вълна или нова  версия на вируса остава. Възприемайки  хибриден модел, при който служителите могат да работят дистанционно, ще осигури необходимата бързина и ефективност.
Бизнесът, който има гъвкавостта да настройва инфраструктурата си към нуждите на своите хора и към събития, които са извън неговия контрол, определено ще има предимство.