Teхнологиите за интегриране на селфи камерата в екраните на смартфоните не е нова, но предизвиква все по-сериозен интерес сред производителите. Първите прототипи на устройства с този дизайн бяха показани още преди година от компании като Xiaomi и Oppo. Причината да не се продават устройства с вградени камери в дисплея са множеството технологични препятствия пред навлизането на подобна технология.

Въпрос на време е концепцията да стане реалност и изглежда Xiaomi искат да бъдат едни от първите компании, които ще предложат тази иновация на потребителите. Китайският производител вече е подал регистрация за патент на подобна технология. Документите са входирани в патентните служби в Китай преди броени дни. Визуализации на LetsGoDigital ни позволяват да видим как би изглеждал подобен модел.

Преминаването към подобен дизайн ще позволи на цялото пространство отпред да се използва от дисплея за забавление с приложения и игри. Вграждането на сензора за отпечатък в екрана вече е неизменна част от новите смартфони на производителите с Android.

 

 

Концептуалният дизайн предвижда две различни конфигурации, при които предната камера е разположена в централната част на екрана или в левия ъгъл. Самата повърхност ще става прозрачна, когато се активира сензора и е готов за снимане. След като направите кадъра тази функция ще се изключи и отново ще виждате съдържанието на дисплея.

Прави впечатление, че визията на устройството е сходна с начина, по който изглежда Xiaomi MI 10. Липсата на малък отвор в горния ъгъл или Notch прорез на екрана е характеристика, която със сигурност ще се хареса на доста хора. Това е важна стъпка за постигането на оптималния безрамков дисплей и тепърва ще се превърне в източник на конкуренция за производителите.

Основният проблем за реализирането на концепцията е дали позволява вграждането на достатъчно добра камера за селфита. В момента има модели с 40МР резолюция на сензорите в предната част с усъвършенствани системи за оптична стабилизация и автофокус. Xiaomi ще опитат да отстранят всички тези проблеми преди своите конкуренти в индустрията.

 

 

Още от Digital: Oбвиниха Xiaomi, че проследяват и събират данни на милиони потребители