iPhone смартфоните на Apple винаги ще бъдат актуална и коментирана тема. В близко време феновете на „отхапаната ябълка“ очакват появата на следващото поколение iPhone 12, част от което вероятно ще бъде и първият сгъваем iPhone 12 Flip.

 

 

Футуристичният модел, който трябва да се появи като конкурент на Samsung Galaxy Z Flip и Motorola Razr 2019, трябва предлага на любителите на Apple всичко от което имат нужда.

Същото обаче не може да се каже за класическият iPhone 12, за който много критици смятат, че ще бъде просто поредният частичен фейслифт на предшественика си.

Дори на фона на това което предлага конкуренцията (40W и дори 50W) – новината за 20W бързо зарядно в комплект с iPhone 12, звучи не особено впечатляващо.

Крайно време е Apple да прекратят традицията за почти еднакви смартфони, но все по-често се говори, че изцяло новият смартфон на бранда няма да е iPhone 12, a iPhone 13, който ще се появи по план след повече от година.  

В Интернет пространството има много предположения за визията му, като преобладаващи са подчертано футуристичните, при които тялото е супер тънко. Ние от Digital.bg обаче, като хора които познават много добре технологиите ще споделим, че профил дебел под 8-9мм би бил немислим за флагман смартфон от ранга на iPhone 13.

 

 

Това се дължи на факта, че той трябва да има достатъчно добри технически характеристики, за да се конкурира с флагманите на марки като Huawei и Samsung. Ако централният процесор, оперативната RAM памет и сториджа могат да са с намален обем, то камерата не може да е. Особено ако тя е перископична с оптично приближаване.

Също всеки потребител иска смартфонът му да издържа колкото се може по-дълго време с едно зареждане, а за целта е нужна батерия с достатъчно голям заряд. А големият заряд пък изисква голям обем.
 

Съвкупно от всички тези доводи, като реалисти можем да сметнем, че iPhone 13 няма да бъде супер тънък и няма да оглави класацията ни за „Най-тънките смартфони в света“. Разбира се я има и малката вратичка с надпис „Ако“. Ако в следващата година технологиите се развият до тава степен, че 10000mAh батерия бъде с размерите на монета, при камерите се внедри нова цифрова технология, която да замени обемистата оптика – то тогава iPhone 13 може и да изглежда по подобен футуристичен начин.

Разглеждайки различни концептуални 3D проекти на бъдещият флагман, който по план трябва да се появи през 2021 година, попадаме на един много интересен проект, който заслужава да се види.

Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите дизайнерска препратка, според която фаталният iPhone 13 може да се възвърне към корените си. Истината е, че в наши ретрото е на мода, която нищо чудно да видим и при смартфоните.

 

 

iPhone 13 използвайки отсечените линии на дизайна на своите предшественици iPhone 4, 4s, 5 и 5s. Респективно и последният модел, който използваше тази визия iPhone SE.

 

Цена на iPhone 12 и iPhone 13 в България

Много хора се интересуват от това, каква би била цената на бъдещият iPhone 13. Точни предположения е трудно да се направят, но на база това, че iPhone 12 ще е по-евтин от iPhone 11 – можем да получим лека насока, как ще се развие ценово политиката на Apple.

При базовия iPhone 12 се очаква цената да бъде 957 лева ($549), което е значително по-малко от цената на iPhone 11 – 1218 лева ($699). Твърди се, че разликата идва от там, че Apple ще пуснат iPhone 12 в 4G и 5G версия, като втората ще бъде с цена реципрочна на тази на iPhone 11 сега.

Следвайки същата логика, би следвали iPhone 13 да струва също толкова. Ако обаче проследим малко по-подробно еволюцията в цената на iPhone, можем да си направим и друго заключение.

 

 

Първият iPhone през 2007 година е струвал $499. Година по-късно идва iPhone 3G и цената му е доста по-ниска ($199). При iPhone 3GS дори има версия с цена $99

После обаче идва промяната в дизайна и iPhone 4 струва отново $199. Със същата цена остава iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5siPhone 6 и iPhone 6s.

Големият скок в цените на смартфоните на Apple идва през 2016 година, когато iPhone 7 е представен с цена $649. Толкова струва и наследникът му iPhone 8.

Скокът в цената по никакъв начин не отказва феновете на марката да си купуват скъпи смартфони и следствие на това през 2017 година, на бял свят се появява iPhone X, който струва $999. Година по-късно обаче наследникът му iPhone XR става значително по-евтин ($749).

 

 

И така при iPhone 11 тенденцията за спад в цената продължава. Ако си представим цената на iPhone през годините каро диаграма, би следвало наистина iPhone 12 да е със същата цена, с която и iPhone 11.

Големият скок в цените ще бъде при iPhone 13, който вероятно ще повтори ситуацията от 2015 година с iPhone X.

Времето ще покаже, дали предположението ни е било вярно и iPhone 13 ще се превърне в най-скъпият iPhone в историята на Apple.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Huawei P50 Pro - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)


Музика: Bensound.com