Android навърши 10 години и постигна много за това време. Платформата се превърна в най-популярната мобилна ОС в света и се използва от милиарди устройства. Според Statista 88% от всички смартфони по света са с Android, отбелязва Engadget.

 

Но Google далеч не смята работата по Android за приключена. Напротив, платформата има още много какво да предложи.

 

Изкуствен интелект

Google има амбициозни планове за бъдещето на Android. Един от тях е разчитане на изкуствен интелект. Гласовият асистент Google Assistant ще последва примера на Amazon Alexa и постепенно ще бъде навсякъде.

 

Една от основните му роли ще бъде в Android. Той ще помага на потребителите да управляват все повече и повече функции на устройствата си с глас. Постепенно ще можем да правим всичко – от резервации в ресторанти до копиране на текст между приложения само с гласови команди.

 

Текстовите съобщения

Google не крие, че смята класическите SMS-и за отживелица. Компанията работи по тяхна по-модерна алтернатива чрез Chat и RCS. Целта е Chat да стане пълноценен конкурент на SMS и iMessage на Apple. Приложението ще поддържа стикери, мултимедия и др.

 

Разбира се, успехът му зависи и от подкрепата на мобилните оператори и производителите. Google казва, че има над 50 оператора и дузина производители, които поддържат RCS и очаква постепенно броят им да се увеличи.

 

Android One

Това е инициатива на Google, която цели да елиминира един от основните проблеми на платформата – бавното пускане на ъпдейти. Andorid One е програма, към която компаниите могат да добавят техни смартфони. Тези смартфони използват само оригинален Android, без никакви добавки. В замяна, те получават винаги най-актуалните ъпдейти възможно най-бързо.

 

Мобилните приложения на Google

Мобилните приложения на Google са важна част от стратегията на компанията. Те значително увеличиха броя на потребителите на Google, а компанията активно разработва нови и нови услуги и функции.

 

Освен за потребителите, тези приложения са полезни и за самата Google. Чрез тях компанията успява да развие и да тренира изкуствен интелект, автоматизирани системи и още много. Това помага и на потребителите постепенно да свикват с изкуствения интелект чрез новите функции на Google Lens и Photos например.

 

Добавена реалност

Google е голям привърженик на добавената реалност и работи по нея от години. Очилата Google Glass бяха само първия опит на компанията в тази сфера. Сега AR постепенно ще става все по-голяма част от Android. При това не само за игри и интересни приложения.

 

Google разработва и допълнителни полезни функции като преглеждане на мебели в реална обстановка чрез добавена реалност и дори AR микроскопи, които могат да разпознават заболявания на клетките. Един ден Lens ще може да се използва и за навигация докато търсим магазин в мол например.

 

Това са само малка част от плановете и желанията на Google за следващите 10 години от живота на Android. С времето те със сигурност ще стават все по-амбициозни, тъй като технологиите ще продължат да се развиват с голямо темпо.

 

Още от Digital: Kaк биха изглеждали смартфоните през 2040г.