Вероятно сте забелязали, че селфитата са най-често срещаният тип снимки, които споделяме в социалните мрежи. Всеки от нас в даден момент е грабвал смартфона си, за да направи интересен кадър на себе си, който да прати на приятелите си. Оказва се, че манията около този тип изображения може да се превърне в сериозен риск за сигурността ни, предаде PhoneArena. В случая става въпрос за техника известна с името "Zoom-And-Enhance" и присъства в сюжетите на някои криминални форми. 

 

Исао Ечизен е името на професор, който работи в National Institute of Informatics в Япония, който откри как да я приложи, за да идентифицира сензорите за отпечатъци на базата на селфитата на потребителите. Неговата техника може да се прилага на разстояние от до три метра и е свързана с анализирането на лицата, които издават важна информация за отпечатъците на хората, които ги правят. Ечизен обърна специално внимание на популярния знак с вдигнати два пръста при правене на селфита. 

 

Доста хора особено в Азия обичат да се снимат така. Все по-усъвършенстваните камери на смартфоните, обаче заснемат много повече детайли, отколкото предполагате. Специален софтуер анализира снимките и така създава точно копие на пръстовите отпечатъци. Японският професор също така е разработил алтернативен метод, който да предпази потребителите от възможността хакери да ги идентифицират по този начин. По всичко личи, че трябва да сме много внимателни следващият път, когато се снимаме сами.

 

Вижте кои са основните причини за инцидентите при снимане на селфита