Вижте още видео ревюто: Huawei FreeBuds 4 - Едни от най-удобните безжични слушалки, които сме тествали

Едно от нещата, които интересуват потребителите на всякакви устройства, които са допълнение към работата на смартфоните е “Как става свързването?” Въпросът е съвсем на място, защото в практиката си сме се сблъсквали с какви ли случаи, в които свързването на дадено устройство към смартфон е същинско мъчение, съпроводено с безброй рестартирания и много нерви.

 

 

Е, още тук ще избързаме да кажем, че свързването на FreeBuds 4 слушалките към смартфона, таблет или дори лаптоп става много бързо. Да, тези слушалки могат да се свържат към всякакви устройства, които поддържат Bluetooth връзка. Дори успешно успяхме да ги свържем и към смарт телевизор.

И така, още щом отворим кейса, в който стоят слушалките, на екрана на другото устройство излиза съобщение, че наблизо е активиран Bluetooth излъчвател, който предлага свързване. След няколко клика, FreeBuds 4 са готови за употреба. Сега на тях можете да слушате музика, да писвате звук, а ако свързаното устройство е смартфон и да провеждате обаждания.

 

 

Тези от вас които използват смарт часовник и обичат да спортуват, със сигурност ще останат доволлни от True Wireless Stereo (TWS) Bluetooth стандарта, с който разполагат FreeBuds 4. Той позволява да свържете слушалките и директно със смарт часовника си, от който да слушате музика, без да ви е нужен смартфон.

Ако пък смарт часовника е Huawei Watch 3 или Huawei Watch 3 Pro, то ще бъде още по-добре. Ако сте гледали видео ревюто, което Digital.bg им посвети, сигурно знаете, че те имат поддръжка на e-SIM която представлява виртуална SIM карта. Тоест ще можете и да провеждате директно разговори чрез слушалките, които са свързани безжично към смарт часовника. Така ще можете да слушате и музика онлайн.

 

 

За да се възползвате от всички функции на Huawei FreeBuds 4 обаче, трябва да инсталирате на смартфона или таблета си фирменото приложение AI Life. След инсталиране въведете устройството към което свързвате приложението и пред вас ще се разкрие подробен информационен център, който не само ще ви дава мониторинг за нивото на заряд в батериите на слушалките и на кейса, в който ги съхранявате, но ще ви даде и възможност за различни настройки.

Например в Audio Connection Center можете да настроите второ свързано устройство. Тоест към FreeBuds 4 могат да се свържат едновременно две устройства. Какво имаме предвид под това. Да речем, че гледате филм или играете някоя игра на лаптопа си, като сте свързали FreeBuds 4. Междувременно получавате входящо обаждане на смартфона си, което автоматично изкуственият интелект на Huawei ще разпознае като по-важно и ще прекъсне звука от лаптопа, предавайки прозвъняването на смартфона ви. Определено много практично решение, което помага много.

 

 

Споменавайки играта на игри. Ако сте фенове на мобилният гейминг, имаме една добра новина за вас. Тези от вас, които използват безжични слушалки при игра на смартфоните си, сигурно са забелязали, че звукът който се предава към тях има макар и малко, но достатъчно, че да се забележи забавяне. Това е така наречената аудио латентност. Huawei също знаят за нея и при FreeBuds 4 са поработили значително за намаляването ѝ.

Тук тя е 90ms, което означава до 50% редуциране спрямо латентността която имаше при предишното поколение FreeBuds 3. За да се възползвате напълно от тези 90ms латентност обаче трябва да се съпбразите с него - смартфонът ви да бъде с актуалната HarmonyOS операционна система. Ако сте с телефон с EMUI, то летентността ще нарастне до 150ms. И в двата случая обаче ще се наслаждавате на много качествен звук, който генерират двете композитни мембрани от типа LCP - абревиатура, която означава - полимер течни кристали.

 

 

Мембраните са най-големите, които Huawei използват при своите FreeBuds модели. При In-Ear моделите на компанията - FreeBuds 4i и FreeBuds Pro, размерът на говорителя е съответно 10мм и 11м, а тук диаметърът е цели 14.3мм. По време на тестовете си оставаме изключително приятно изненадани от качеството на звука, който пресъздават слушалките. В споменатото меню в AI Life имате раздел EQ effects, който дава достъп до еквалайзер, от който може да се направи софтуерна настройка на звука. Така например в Bass Boost режим имаме много плътен и отчетлив бас с по-слаби високи честоти.

Определено шумопотискането при FreeBuds 4 е осезаемо по-добро от това, което предлагаше предишното поколение, като тук вече е налична и Adaptive Ear Matching (AEM) технология, която автоматично разпознава формата на ухото на потребителя и позицията на носене на слушалките в него. По този начин тя оптимизира настройки на шумопотискането спрямо нуждите на човека, който носи FreeBuds 4 в момента.