Samsung продължават да доминират глобалния пазар на смартфони, както на територията на ЕС, така и в САЩ. Данните от ново проучване на Kantar Worldpanel за развитието на мобилната индустрия през второто календарно тримесечие на годината разкриват интересни тенденции. Android продължава да е най-популярна в големите държави, но Apple разширява позициите си на много от по-малките пазари в световен мащаб. Samsung имат 36.2% пазарен дял, което е с 2.5% повече, спрямо предходната година.

 

Увеличението при Apple за същия период е 2.6%, което осигурява на компанията дял от 34.1%. Премиерата на iPhone 8 и iPhone X се очаква да се отрази на тези цифри в следващите месеци и да позволи на Apple да разшири присъствието си за сметка на своя най-голям конкурент. Според доклада компанията е увеличила своя дял в страни като Китай, Германия, Италия и Испания, предаде PocketNow. Най-силни позиции Android продължава да има в Испания, Германия, Италия и Франция.

 

Sony увеличават пазарния си дял до 4.8% в петте най-големия държави на ЕС. Това се дължи главно на популярността на смартфоните от ниския и средния ценови клас. Бюджетните устройства на Sony и Samsung са се отразили негативно на Huawei, които губят позиции в ключови пазари като Испания и Великобритания. Все пак анализаторите очакват Huawei да възстановят позициите си през настоящото тримесечие и да увеличат с 2.2% своя дял за календарната 2017г.

 

Вижте кои смартфони ще получат ъпдейт към Android 8.0 Oreo